Farklı irrigasyon aktivasyon sistemlerinin endodontik tedavi sonrası ağrı ile ilişkisinin değerlendirilmesi: Prospektif bir klinik çalışma
Evaluation of the relationship of different irrigation activation systems with post-endodontic treatment pain: Prospective a clinical trial
- Tez No: 971918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA PERTEK HATİPOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Görsel analog skala, Kanal tedavisi, PIPS, Postoperatif ağrı, Sonik Aktivasyon, Ultrasonik Aktivasyon, PIPS, Postoperative Pain, Root Canal Treatment, Sonic Activation, Ultrasonic Activation, Visual Analog Scale
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, devital mandibular premolar dişlere uygulanan kök kanal tedavisi (KT) ve kök kanal tedavisi yenileme (RT) işlemlerinin postoperatif ağrı düzeyleri ile her iki grupta uygulanan Foton-İndüklü Fotoakustik Dalgalanma (PIPS) aktivasyonu, pasif ultrasonik aktivasyon (PUI) ve sonik aktivasyon (SA) olmak üzere üç farklı irrigasyon tekniğinin 1., 3., 5. ve 7. günlerdeki postoperatif ağrı düzeylerini, Görsel analog skala (GAS) kullanarak karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, sistemik olarak sağlıklı, mandibular bölgede tek köklü ve tek kanallı devital premolar dişe sahip toplam 111 birey dahil edilmiş; tüm işlemler tek bir operatör tarafından tek seansta gerçekleştirilmiştir. Hastalar altı gruba ayrılmıştır: SA (KT) Grup 1a, PUI (KT) Grup 1b, PIPS (KT) Grup 1c, SA (RT) Grup 2a, PUI (RT) Grup 2b, PIPS (RT) Grup 2c. Postoperatif ağrı düzeyleri işlem sonrası 0-24 saat, 1-3, 3-5, 5-7. günlerdeki en yüksek ağrı ve GAS aracılığıyla kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgular, hem KT hem de RT işlemi uygulanan devital mandibular premolar dişlerde postoperatif ağrı düzeylerinin, tüm zamanlarda (7.Gün hariç) tüm zaman dilimlerinde anlamlı şekilde azaldığını göstermiştir. Üçüncü gün verilerine göre, SA grubunda ölçülen ağrı düzeyleri ve analjezik kullanımı, PUI ve PIPS gruplarına göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p < 0,05). Ayrıca, RT işlemlerinin KT'ye göre anlamlı şekilde daha uzun sürdüğü belirlenmiştir (p = 0,007). Bununla birlikte, PIPS ve PUI sistemlerinin, SA grubuna göre daha uzun tedavi süresi gerektirdiği tespit edilmiştir (p = 0,003). Sonuç: Postoperatif ağrı yönetiminde ve analjezik ihtiyacı açısından PIPS ve PUI sistemlerin, SA grubuna kıyasla daha avantajlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the postoperative pain levels in devitalized mandibular premolar teeth treated with either root canal treatment (KT) or retreatment (RT), as well as to evaluate the postoperative pain levels on days 1, 3, 5, and 7 using a Visual Analog Scale (VAS) in relation to three different irrigation activation techniques applied in both groups: Photon-Induced Photoacoustic Streaming (PIPS), Passive Ultrasonic Activation (PUI), and Sonic Activation (SA). Material and Methods: A total of 111 systemically healthy individuals with a single-rooted, single-canaled devitalized premolar tooth in the mandibular region were included in the study. All procedures were performed in a single session by the same operator. The patients were divided into six groups: SA (KT) Group 1a, PUI (KT) Group 1b, PIPS (KT) Group 1c, SA (RT) Group 2a, PUI (RT) Group 2b, and PIPS (RT) Group 2c. Postoperative pain levels were recorded using the VAS at the following time intervals: 0–24 hours, 1–3 days, 3–5 days, and 5–7 days, based on the highest pain intensity reported within each interval. Results: The results showed that postoperative pain levels significantly decreased at all time intervals, except on day 7, in devital mandibular premolars treated with both KT and RT. On day 3, pain and analgesic use were significantly higher in the SA group than in the PUI and PIPS groups (p < 0.05). RT procedures lasted significantly longer than RCT (p = 0.007), and PIPS and PUI required more time than SA (p = 0.003). Conclusion: These results suggest that the PIPS and PUI systems may offer advantages over the SA group in terms of postoperative pain management and the need for analgesics.