Floren içeren yeni sıvı kristaller
Floren based new liquid crystals
- Tez No: 971919
- Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE AKDAŞ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sıvı kristaller, floren merkez üniteli mezogenler, kiral sıvı kristaller, sıvı kristal esterler, sıvı kristal iminler, Liquid crystals, fluorene-core mesogens, chiral liquid crystals, liquid crystalline esters, liquid crystalline imines
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
Özet
Sıvı kristaller keşfedildiğinden bu yana, teknolojinin gelişmesinde öncü rol oynayan, günümüzde yaygın olarak kullanılan, teknolojik uygulamalarda aranan ileri organik malzemelerdir. Günümüzde sıvı kristaller hayatımızın her alanında bizlere eşlik etmektedir. Gelişmiş ekran teknelojilerinden tutun, sürekli bir adım ileriye giden biyoteknoloji alanına kadar geniş bir yelpazede sıvı kristal malzemeler kullanılmaktadır. Yapılan araştırmalar floren çekirdek ünitesinin, malzemeyi hem ısıl olarak dayanıklı olması hem de optik ve elektronik özellikleri sayesinde, ileri organik malzemelerin uygulama alanları için geleceği olan moleküller olduğunu ortaya koymuştur. Yeni floren bazlı kalamitik moleküllerin tasarımı, sentezi ve karakterizasyonunun; hedef ürünlerin mezomorfik özelliklerinin araştırılmasının amaçlandığı tez çalışmasında, floren çekirdek üniteli bir yapıya ester ve imin bağıyla aromatik halkaların girişi, kiral terminal grubun varlığının ve terminal gruptaki oksijen atomunun sıvı krsital davranışlarındaki etkisinin incelenmesi hedeflenmiştir. Tez kapsamında sentezlenen maddelerin yapıları 1H-NMR, 13C-NMR ve FTIR spektroskopik yötemleri ve elementel analiz (EA) yöntemi aracılığıyla analiz edilmiştir. Sentezlenen ester ve imin bağlı floren bileşiğinin mesomorfik özellikleri diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) ve polarizasyon mikroskopu (PM) kullanılarak gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since their discovery, liquid crystals have played a pioneering role in the advancement of technology and are now widely recognized as advanced organic materials with sought-after properties for a variety of technological applications. Today, they are present in nearly every aspect of modern life. From cutting-edge display technologies to the ever-evolving field of biotechnology, liquid crystalline materials find applications across a broad spectrum. Research has demonstrated that fluorene-based core units represent a promising class of molecules for advanced material applications. Their thermal stability, combined with their favorable optical and electronic properties, makes them highly relevant in the design of functional organic compounds. This thesis focuses on the design, synthesis, and characterization of new fluorene based calamitic molecules. The study explores the incorporation of aromatic rings through ester and imine linkages into a fluorene core structure. Particular attention is given to the influence of a chiral terminal group, as well as the role of the oxygen atom within this terminal moiety, on the resulting liquid crystalline behavior of the materials. The structures of the synthesized compounds were characterized using 1H-NMR, 13C-NMR, and FT-IR spectroscopy, along with elemental analysis (EA). The mesomorphic properties of the synthesized fluorene-based esters and imines were examined using differential scanning calorimetry (DSC) and polarizing optical microscopy (POM).