Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan tıpta uzmanlık öğrencilerinin ölüm, ölümcül hasta ve ötanazi hakkındaki tutum ve davranışları konusunda yaşam deneyimleri
Life experiences of medical specialty students at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine regarding their attitudes and behaviors toward death, terminally ill patients, and euthanasi
- Tez No: 971930
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hekimler, Yaşam sonu bakım, Ölüm, Ölümcül hasta, Ötanazi, Physicians, Death, Terminally Ill, Euthanasia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Ötanazi, tedavisi olmayan ölümcül bir hastalık nedeniyle dayanılmaz acılar çeken kişinin kendi isteğiyle, hekim desteğiyle yaşamının sonlandırılması olarak tanımlanır. Bu çalışma, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapan tıpta uzmanlık öğrencilerinin ölüm, ölümcül hasta ve ötanaziye ilişkin tutum ve davranışlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Bireylerin cinsiyetleri, dini inançları, yakın çevresinde ölüm deneyimi yaşamaları ve sosyal kimlikleri gibi sosyodemografik faktörlerin bu konulardaki yaklaşımlar üzerindeki etkileri incelenmektedir. Bu kapsamda literatürdeki boşluğu dolduracak şekilde, Türkiye'de sağlık çalışanlarının ölüm, ölümcül hasta ve ötanaziye yönelik tutumlarını sistematik biçimde ortaya koymak hedeflenmektedir. Araştırma, tanımlayıcı tipte ve nicel yöntemle yürütülmüştür. Veri toplamak için geçerlilik ve güvenilirliği kanıtlanmış“Ölüm, Ölümcül Hasta ve Ötanaziye Yönelik Tutum Ölçeği”ile sosyodemografik bilgi formu kullanılmış, toplam 200 katılımcıdan elde edilen veriler SPSS 25.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Cinsiyet, dini inanç, sosyal kimlik, medeni durum, yaş ve ölüm deneyimi gibi değişkenlere göre tutum puanlarının karşılaştırılmasında uygun testler kullanılmıştır. Kadın katılımcılar toplam ölçek skorunda erkeklere kıyasla anlamlı (p=0,01) derecede daha yüksek puan almıştır. Semavi dine inananlar da toplam ölçek skorunda diğer inanışlara kıyasla anlamlı (p<0,01) derecede daha yüksek puan almıştır. Sosyal kimlik açısından, liberal katılımcılar muhafazakârlara göre“Ötanaziye ilişkin tutumlar”alt boyutunda anlamlı (p=0,04) derecede daha düşük puan alırken toplam ölçek puanı açısından anlamlı fark bulunmamaktadır. Elde edilen bulgular kadın cinsiyetin, semavi dinlere inanmanın ve muhafazakar kimliğe sahip olmanın ötanaziye yönelik olumsuz tutumlarda belirleyici faktörler olduğunu göstermektedir. Yakın çevresinde ölüm deneyimi yaşayan katılımcılar,“Ölümcül hasta ve ailesine ilişkin Duygular”ve“Ölüm karşısında kaçınıcı olmayan tutumlar”alt boyutlarında diğer katılımcılara kıyasla anlamlı (p=0,026 ve p=0,049) düzeyde daha düşük puanlar aldığı, görülmüştür. Yakın çevresinde ölüm deneyimi yaşayan katılımcılar, ölümcül hastaya ve ailesine yönelik daha empatik yaklaşımlar sergilemekte olduğunu sonucuna varılmıştır. Tıpta uzmanlık öğrencilerinin ötanaziye yönelik tutumları, cinsiyetlerinden, dini ve sosyal kimliklerinden etkilendiği görülmektedir. Bu durum, sağlık çalışanlarının mesleki kararlarında kişisel değerler ve kültürel faktörlerin önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır. Klinik etik ve palyatif bakım eğitimlerinin, özellikle ötanaziye ilişkin etik farkındalığı artırmada etkili olabilir. Bu eğitimler, hekimlerin ölüm sürecindeki karar alma süreçlerinde etik ilkeler ile yasal düzenlemeleri daha iyi bütünleştirmelerine, hasta ve yakınlarıyla daha şeffaf ve empatik iletişim kurmalarına katkı sağlayabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Euthanasia is defined as the termination of life, with the support of a physician, at the request of a person suffering unbearable pain due to an incurable terminal illness. This study aims to evaluate the attitudes and behaviors of medical specialty students at Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine toward death, terminally ill patients, and euthanasia. It also investigates the influence of sociodemographic factors such as gender, religious belief, experience of death in close surroundings, and social identity on these attitudes. In this context, the study seeks to systematically reveal the attitudes of healthcare professionals in Turkey toward death, terminal illness, and euthanasia, thereby filling a gap in the literature. The research was conducted as a descriptive and quantitative study. Data were collected using a validated and reliable“Attitude Scale Toward Death, Terminal Illness, and Euthanasia”along with a sociodemographic information form. A total of 200 participants were included, and the data were analyzed using SPSS 25.0 software. Appropriate statistical tests were applied to compare attitude scores according to variables such as gender, religion, social identity, marital status, age, and death experience. Female participants scored significantly higher than males in the total scale (p=0.01). Believers in Abrahamic religions scored significantly higher (p<0.01) than those with other beliefs. In terms of social identity, liberal participants scored significantly lower than conservatives in the sub-dimension“Attitudes toward Euthanasia”(p=0.04), while no significant difference was found in the total score. These findings indicate that female gender, adherence to Abrahamic religions, and conservative identity are determining factors for negative attitudes toward euthanasia. Participants with death experiences in their close surroundings scored significantly lower in the sub-dimensions“Feelings toward Terminal Patients and Their Families”(p=0.026) and“Non-avoidant Attitudes toward Death”(p=0.049), suggesting a more empathetic approach toward terminal patients and their families. The study demonstrates that medical specialty students' attitudes toward euthanasia are influenced by their gender, religious beliefs, and social identity. This highlights the important role of personal values and cultural factors in healthcare professionals' clinical decision-making. Ethics and palliative care training may be effective in enhancing ethical awareness, particularly concerning euthanasia. Such training could contribute to physicians' ability to better integrate ethical principles and legal regulations into end-of-life decision-making processes, as well as to establish more transparent and empathetic communication with patients and their families.