Yüksekte çalışma da mevcut ve olması muhtemel tehlikelerin incelenmesi/giderilmesi
Examination/elimination of existing and possible hazards in working at height
- Tez No: 971983
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET PİŞKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Toolbox Eğitimi, İnşaat Sektörü, Tehlike Algısı, KKD Kullanımı, NACE Kodu 43, Occupational Health and Safety, Toolbox Training, Construction Industry, Hazard Perception, PPE Usage, NACE Code 43
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Özet
İnşaat sektörü, yapısal süreçlerin karmaşıklığı, değişken çevre koşulları ve insan faktörünün merkezi rolü nedeniyle önemli iş sağlığı ve güvenliği riskleri barındırmaktadır. Sektördeki kazaların büyük bir kısmı yüksekte çalışma, yetersiz kişisel koruyucu donanım, iskele tehlikeleri ve temel güvenlik önlemlerine uyulmaması gibi nedenlerden kaynaklanmakta; bu durum ise tehlike algısının geliştirilmesi için etkili eğitimlere duyulan ihtiyacı ortaya koymaktadır. Bu çalışma, Çanakkale'de NACE Rev.2.1 kodu 43 (Özel İnşaat Faaliyetleri) kapsamında yürütülen büyük ölçekli bir inşaat projesinde, 1.000 çalışan üzerinde iş başında (Toolbox) eğitimlerin etkililiğini değerlendirmektedir. Program kapsamında yüksekte güvenli çalışma, uygun kişisel koruyucu donanım kullanımı ve iskele/platform güvenliği konularında uygulamalı oturumlar gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar yaş, mesleki deneyim, sertifika durumu ve meslek gruplarına göre sınıflandırılmıştır. Etkinin ölçülmesi amacıyla, eğitimden önce ve sonra iki aşamalı, 10 soruluk çoktan seçmeli sınavlar uygulanmış ve bilgi düzeyi, tehlike algısı ve güvenlik davranışlarındaki değişiklikler değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre genel bilgi düzeyinde %28'lik artış sağlanmış (t(999)=54,480, p<0,001, d=1,722). Alt temalara bakıldığında, iskele güvenliği %8, kişisel koruyucu donanım kullanımı %9,6, platform ve seyyar merdiven güvenliği %55,1 ve genel yüksekte çalışma bilgisi %84,5 oranında artış göstermiştir (p<0,001). Demografik açıdan değerlendirildiğinde, özellikle 5–10 yıl deneyime sahip çalışanlarda ve 25–31 yaş grubunda puan artışları diğer gruplara göre daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The construction industry poses significant occupational health and safety risks due to the complexity of structural processes, variable environmental conditions and the central role of the human factor. A large portion of accidents in the sector are caused by factors such as working at heights, inadequate personal protective equipment, scaffolding hazards, and failure to comply with basic safety precautions; this situation reveals the need for effective training to improve hazard perception. This study evaluated the effectiveness of on-the-job (Toolbox) training on 1,000 workers on a large-scale construction project in Çanakkale under NACE Rev. 2.1 code 43 (Special Construction Activities). The program included practical sessions on safe working at heights, appropriate use of personal protective equipment, and scaffold/platform safety. Participants were classified according to age, professional experience, certification status, and occupational group. To measure the impact, two-stage, 10-question multiple-choice exams were administered before and after the training, and changes in knowledge level, hazard perception, and safety behaviors were evaluated. Analysis results showed a 28% increase in general knowledge level (t(999)=54.480, p<0.001, d=1.722). Considering the subthemes, scaffolding safety increased by 8%, personal protective equipment use by 9.6%, platform and ladder safety by 55.1%, and general working at height knowledge by 84.5% (p<0.001). Demographically, score increases were found to be higher among workers with 5–10 years of experience and in the 25–31 age group compared to other groups.