Kalp yetersizliği hastalarında fractalkine (CX3CL1) seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of fractalkine (CX3CL1) levels in patients with heart failure
- Tez No: 972002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CANDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, Heart failure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş-Amaç: Kalp yetersizliği (KY) kalbin sistolik ya da diyastolik fonsiyonunda bozulmaya bağlı olarak gelişen yüksek morbidite ve mortalite ile seyredebilen progresif bir hastalıktır. Akut dekompanse kalp yetersizliği (AKY), kötü prognozla seyreden bir klinik durumdur ve erken tanı ile risk sınıflaması hayati önem taşımaktadır. Fractalkine (FKN), inflamasyon ve kardiyak disfonksiyonla ilişkili bir kemokin olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, plazma çözünür FKN düzeylerinin KY hastalarında akut dekompansasyonla ilişkisini değerlendirmek; bu potansiyel biyomarkerin kısa dönem prognoz üzerindeki potansiyel rolünü ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Gözlemsel ve kesitsel desende tasarlanan bu çalışmaya, Gazi Üniversitesi Kardiyoloji servisinde yatan 120 AKY hastası ve polikliniğe ayaktan başvuran 120 kronik kompanse kalp yetersizliği (KKY) hastası dahil edilmiştir. Tüm hastalarda plazma çözünür FKN ve proBNP (N-terminal beyin natriüretik peptid) düzeyleri ölçülmüş; laboratuvar, demografik ve klinik veriler toplanmıştır. FKN düzeyleri ile 3 aylık mortalite, yoğun bakım ihtiyacı ve hemodiyaliz gereksinimi gibi sonlanım noktaları arasındaki ilişkiler değerlendirilmiş ve FKN'nin kısa dönem içerisindeki potansiyel prognostik değeri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: FKN düzeyleri, AKY grubunda KKY grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Artan FKN düzeyleri; mortalite, yoğun bakım yatışı ve hemodiyaliz gereksinimi ile anlamlı ilişki göstermiştir. Çok değişkenli analizde FKN ve proBNP düzeylerinin, AKY gelişimini öngören bağımsız prediktörler olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Sunulan tez çalışması sonucunda, plazma çözünür FKN'nin AKY tanı ve prognozu için bir araç olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur. Ayrıca yüksek riskli hasta alt gruplarının erken tanımlanmasında ve klinik karar süreçlerinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Background-Objective: Heart failure (HF) is a progressive disease associated with high morbidity and mortality due to impaired systolic or diastolic function of the heart. Acute decompensated heart failure (ADHF) is a clinical condition with poor prognosis. Fractalkine (FKN) is a chemokine that has been associated with inflammation and cardiac dysfunction. This study aimed to evaluate the relationship between plasma soluble FKN levels and acute decompensation in HF patients and to demonstrate the role of this potential biomarker in diagnosis and short-term prognosis in HF patients. Methods: This observational and cross-sectional study included 120 ADHF hospitalized patients and 120 chronic compensated heart failure (CHF) patients who visited the outpatient clinic in the Cardiology Department of Gazi University Hospital. Plasma soluble FKN and N-terminal brain natriuretic peptide (pro-BNP) levels were measured in all patients. Laboratory, demographic, and clinical data were also collected from the patients. The relationships between FKN levels and outcomes such as 3-month mortality, intensive care requirement and hemodialysis need were evaluated. Also, The potential short-term prognostic value of FKN was statistically analyzed. Results: FKN levels were found to be significantly higher in the ADHF group compared to the CHF group. Increased FKN levels showed a significant association with mortality, intensive care admission, and hemodialysis requirement. Multivariate analysis determined that FKN and pro-BNP levels are independent predictors of ADHF development. Conclusion: The study showed that FKN may be used as a biomarker for ADHF diagnosis and prognosis. Furthermore, it may contribute to the early identification of high-risk patient subgroups and may guide clinicians in the clinical decision-making process.