Öğretmenlerin yenilikçi özellikleri ile etkili öğretim stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between teachers' innovative characteristics and effective teaching strategies
- Tez No: 972031
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK YARALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teacher, innovativeness, innovative teacher, effective teaching strategies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin yenilikçi özellikleri ile etkili öğretim stratejileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Aynı zamanda araştırmada öğretmenlerin yenilikçi özellikleri ile etkili öğretim stratejilerinin çeşitli demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediği belirlemekte amaçlanmıştır. Araştırma, betimsel ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, 373 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla,“Etkili Öğretim Stratejileri Ölçeği”ve“Yenilikçi Öğretmen Özellikleri Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin yenilikçi öğretmen özellikleri ölçeğinde sadece“gelişime ve işbirliğine açık öğretmen”alt boyutuna katılıyorum düzeyinde puan verdikleri diğer alt boyutlar ve ölçeğin geneline tamamen katılıyorum düzeyinde puan verdikleri tespit edilmiştir. Demografik değişkenlere göre yapılan analizlerde, yenilikçi öğretmen özelliklerinde cinsiyet, kıdem yılları ve unvanlarına göre istatistiksel anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Yaş aralıklarına göre sadece“gelişime ve işbirliğine açık öğretmen”, medeni duruma göre“öğrenmeye açık öğretmen”ve“gelişime ve işbirliğine açık öğretmen”, görev yapılan kademeye göre ise ölçeğin alt boyutları ile genelinde anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Öğretmenlerin etkili öğretim stratejileri ölçeğinde“hedef belirleme ve varsayım oluşturma”,“ev ödevi”,“iş birliğine dayalı öğrenme”ve“özet çıkarma ve not tutma”alt boyutlarına katılıyorum düzeyinde diğer alt boyutlar ve ölçeğin geneline tamamen katılıyorum düzeyinde puan verdikleri belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre“ödül verme”,“özet çıkarma ve not tutma”,“hedef belirleme ve varsayım oluşturma”ve“benzerlik ve farklılıkları belirleme”alt boyutlarında anlamlı farklılıklar gözlenmemiş olup, ölçeğin diğer alt boyutları ve genelinde anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Görev yapılan kademe ve medeni duruma göre sadece“özet çıkarma ve not tutma”alt boyutunda anlamlı farklılıklar görülmemiştir. Yaş aralıklarına göre“benzerlik ve farklılıkları belirleme”,“dile dayalı olmayan temsiller, ipuçları, sorular”,“özet çıkarma ve not tutma”ve“ödül verme”haricinde diğer alt boyutlar ve ölçeğin genelinde anlamlı farklılıklar görülmüştür. Kıdem yıllarına göre“iş birliğine dayalı öğrenme”anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Unvanlarına göre anlamlı farklılıklar bulunmamıştır. Öğretmenlerin etkili öğretim stratejilerini kullanma düzeyleri ile yenilikçi özellikleri arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between teachers' innovative characteristics and their use of effective teaching strategies. Additionally, it seeks to explore whether these innovative traits and teaching practices differ across various demographic factors. A descriptive correlational survey design was employed, with a sample of 373 teachers. Data were collected using the“Effective Teaching Strategies Scale”and the“Innovative Teacher Characteristics Scale.”The results indicate that, on the Innovative Teacher Characteristics Scale, teachers rated the sub-dimension“openness to development and collaboration”at an“agree”level, while other sub-dimensions and the overall scale were rated at a“strongly agree”level. Analyses based on demographic variables showed no statistically significant differences in innovative characteristics according to gender, years of experience, or academic title. However, differences emerged according to age in the“openness to development and collaboration”sub-dimension; according to marital status in the“openness to learning”and“openness to development and collaboration”sub-dimensions; and according to teaching level in all sub-dimensions and the overall scale. Regarding the Effective Teaching Strategies Scale, teachers indicated“agree”levels in the sub-dimensions of“goal setting and hypothesis formation,”“homework,”“collaborative learning,”and“summarizing and note-taking,”while other sub-dimensions and the overall scale received“strongly agree”ratings. No significant gender differences were found in the sub-dimensions of“rewarding,”“summarizing and note-taking,”“goal setting and hypothesis formation,”and“identifying similarities and differences,”although other sub-dimensions and the overall scale showed significant differences. In terms of teaching level and marital status, only the“summarizing and note-taking”sub-dimension showed no significant variation. Age differences were significant across most sub-dimensions and the overall scale, except for“identifying similarities and differences,”“non-verbal representations, cues, and questions,”“summarizing and note-taking,”and“rewarding.”Years of experience affected the“collaborative learning”sub-dimension, while academic title did not produce significant differences. Finally, a significant and positive correlation was found between teachers' innovative characteristics and their use of effective teaching strategies.