Hieroi Logoi bağlamında Aelius Aristides'in Asklepios'a bağlılığı
Aelius Aristides devotion to Asclepius in the context of the Hieroi Logoi
  1. Tez No: 972044
  2. Yazar: AYSEN ALGÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Aelius Aristides, Asklepieion, Asklepios, Hieroi Logoi, Kutsal Sözler, Aelius Aristides, Asclepieion, Asclepius, Hieroi Logoi, Sacred Tales
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
Özet
Publius Aelius Aristides M.S. II. yüzyılda yaşamış bir hatip, rhetor ve filozoftur. Söylevleri ona Yunan-Roma dünyasında büyük ün kazandırmıştır. Aristides'e kadar hiçbir Yunan rhetoru onun ürettiği sayıda eser üretmemiştir. Bu eserler Yunan edebiyatının en önemli klasikleri arasında bulunmaktadır. Otobiyografi, rhetorik, din, felsefe gibi konularda da yazan Aristides'in yaşamı ve eserleri antik dünyadan bize aktardığı bilgiler dolayısıyla incelenmeye değerdir. Hatibin özellikle şifa tanrısı Asklepios'la bağ kurduğu rüyalarını anlattığı Hieroi Logoi adlı eseri bize tıp tarihi, eski çağ tarihi ve coğrafyasıyla ilgili önemli bilgiler vermektedir. Bu çalışma, Aelius Aristides'in Hieroi Logoi (Kutsal Sözler) adlı günlüklerinden oluşan eserini Asklepios kültü bağlamında ele alarak, bireysel şifa deneyimlerini dini ve edebi olarak anlamlandırmayı amaçlamaktadır. Tezin özgün yönlerinden biri, Charles Behr tarafından İngilizceye çevrilen eserin Türkçe çevirisinin de çalışmaya eklenmiş olmasıdır. Bu bağlamda metin, sadece içerik açısından değil dil ve anlatım yapısı bakımından da incelenmiştir. Aristides'in kronik hastalıkları ve Tanrı Asklepios'un yönlendirmeleriyle biçimlenen şifa süreci, klasik anlamda tıbbi bir vaka anlatımının ötesinde, ilahi olanla kurulan kişisel ve sürekli bir iletişim biçimi olarak yorumlanmaktadır. Özellikle antik çağ'da yapılan inkübasyon uygulamasının, Aristides'in rüya deneyimleriyle nasıl kutsal bir anlatıya dönüştüğü ve bu sürecin ritüel performansla retorik beceri arasında nasıl bir bağ kurduğu değerlendirilmiştir. Böylece çalışma, eseri yalnızca bir şifa metni değil, aynı zamanda dini kimliğin ve entelektüel söylemin iç içe geçtiği bir edebi yapıt olarak konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Publius Aelius Aristides was an orator, rhetorician and philosopher who lived in the second century AD. His orations brought him great fame in the Greco-Roman world. No other Greek rhetor had not produce as many works as he had until Aristides. These works are among the most important classics of Greek literature. The life and works of Aristides who also wrote on topics such as autobiography, rhetoric, religion, philosophy are worth examining because of the information he conveyed to us from the ancient world. The Hieroi Logoi, in which the orator describes his dreams establishing a connection with Asclepius, the god of healing, provides us with important information about the history of medicine, ancient history and ancient geography. This study aims to make religious and literary sense of individual healing experiences by analyzing Aelius Aristides' Hieroi Logoi (Sacred Tales) in the context of the cult of Asclepius. One of the original aspects of the thesis is the inclusion of the Turkish translation of the work translated into English by Charles Behr. In this context, the text was analyzed not only in terms of content but also in terms of language and narrative structure. Aristides' chronic illnesses and his healing process under the guidance of the god Asclepius are interpreted as a personal and continuous form of communication with the divine, beyond a classical medical case narrative. In particular, it is evaluated how the incubation practice in ancient times turned into a sacred narrative through Aristides' dream experiences and how this process established a connection between ritual performance and rhetorical skill. Thus, the study positions the work not only as a healing text but also as a literary work in which religious identity and intellectual discourse are intertwined.