Robotik cerrahide atelektazi oksijen rezerv indeks takibi ile önlenebilir mi?
Can monitoring of the oxygen reserve index prevent atelectasis during robotic surgery?
- Tez No: 972060
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN KAVRUT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Atelektazi, Hiperoksi, Atelectasis, Hyperoxia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Robotik cerrahi, verilen dik trendelenburg pozisyonu ve karbodioksit (CO2) insulflasyonuna bağlı olarak atelektaziye yatkınlık oluşturmaktadır. Hiperoksiye bağlı olarak hastalarda absorbsiyon atelektazisi görülmekte ve hastalar için belirlenen bir fraksiyone inspiryum oksijen konsantrasyonu (FiO2) aralığı bulunmamaktadır. Çalışmamızda; elektif robotik cerrahi geçiren hastaları Oksijen Rezerv İndeks (ORI) ile takip ederek hiperoksiden kaçınmayı ve bunun sonucunda ise postoperatif dönemdeki Akciğer Ultrason Skoru (Lung ultrasound score, LUS) ile atelektazi gelişimini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç-Yöntem: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği'nde 15.08.2024 ile 15.12.2024 tarihleri arasında prospektif randomize kontrollü çift kör olarak planlanan bu çalışmaya; hastanemiz etik kurul onayı ve bilgilendirilmiş gönüllü onam formu alındıktan sonra, robotik cerrahi geçirecek olan 18-75 yaş aralığında 58 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar randomize edilerek 2 gruba ayrılmıştır: ORI-SpO2 ve SpO2. SpO2 grubunda FiO2 nabız oksimetresi tarafından ölçülen SpO2'ye göre ayarlandı. FiO2, ameliyat boyunca her 2 ile 3 dakikada bir değerlendirilen SpO2 ≥%98 olacak şekilde takip edildi. SpO2 <%98 ise, FiO2 0,05 artırıldı ve SpO2 2 dakika sonra yeniden değerlendirildi. Eğer SpO2 değeri %100 ise FiO2 0,1 azaltıldı. Bu işlem her 2 ile 3 dakikada bir tekrarlandı.ORI-SpO2 grubunda, FiO2 0 <ORI<0,3 olacak şekilde ayarlandı ve bu durum ameliyat boyunca her 2-3 dakikada bir değerlendirildi. ORI 0 ve SpO2 <%98 ise FiO2 0,1 oranında artırıldı. ORI 0 ve SpO2≥%98 ise FiO2 0,05 oranında artırıldı. 0 <ORI <0,3 ise FiO2 korundu. ORI ≥0,3 ve SpO2 <%98 ise FiO2 0,05 azaltıldı. ORI ≥0,3 ve SpO2 ≥%98 ise FiO2 0,1 azaltıldı. FiO2 ayarlandıktan sonra ORI 2 dakika sonra yeniden değerlendirildi. Bu işlem her 2 ile 3 dakikada bir tekrarlandı. Hastalar operasyondan 30. dakika önce ve postoperatif 30. dakikada akciğer ultrasonu yapılarak LUS ile değerlendirildi ve toplam skor 36 üzerinden kaydedildi. Bulgular: Yöntemlere göre demografik verilerde (yaş, cinsiyet, VKI (vücut kitle indeks, BMI)) iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Fakat sigara içimi ORI-SpO2 grubunda anlamlı olarak yüksek saptandı. Hastaların preoperatif dönemde kaydedilen LUS, ORI-SpO2 grubunda anlamlı olarak yüksek bulundu. Tüm zaman ölçümlerinde parsiyel arteriyel oksijen basıncı (PaO2) düzeyleri, ciddi hiperoksi insidansı ORI-SpO2 grubunda anlamlı olarak düşük saptandı. FiO2 düzeyleri 1. ve 2. saat hariç diğer ölçümlerde anlamlı olarak düşük saptandı. Postoperatif LUS ise ORI-SpO2 ile takip edilen grupta SpO2 ile takip edilen gruba göre anlamlı olarak düşük bulundu. Sonuçlar: Robotik cerrahide ORI monitörizasyonu ile hasta takip edildiğinde hastaların hiperoksiye maruziyeti azalmış olup postoperatif dönemde LUS daha düşük çıkmıştır. Aynı zamanda bu çalışmada hastaların takibinde sabit bir FiO2 yerine kişiselleştirilmiş FiO2 uygulanmasının önemi tekrar vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Robotic surgery predisposes patients to atelectasis due to the steep Trendelenburg position and carbondioxite (CO₂) insufflation. Additionally, hyperoxia-induced absorption atelectasis is observed in patients and there is no well-defined fraction of inspired oxygen (FiO₂) range established for such cases. In our study, we aimed to monitor patients undergoing elective robotic surgery using the Oxygen Reserve Index (ORI) to avoid hyperoxia, and subsequently to evaluate the development of atelectasis in the postoperative period by comparing Lung Ultrasound Scores (LUS). Materials and Methods: This prospective randomized controlleddouble blinded study was conducted in the Department of Anesthesiology and Reanimation at Antalya Training and Research Hospital between August 15, 2024, and December 15, 2024. Following approval from the institutional ethics committee and the acquisition of informed consent, 58 patients aged between 18 and 75 years scheduled for elective robotic surgery were enrolled in the study. Patients were randomized into two groups: SpO₂ ve ORI-SpO₂. In the SpO₂ group, FiO₂ was adjusted based on peripheral oxygen saturation (SpO₂) measured via pulse oximetry. FiO₂ was titrated to maintain SpO₂ at ≥98%, with assessments every 2 to 3 minutes throughout the procedure. If SpO₂ dropped below 98%, FiO₂ was increased by 0.05 and reassessed after 2 minutes. If SpO₂ reached 100%, FiO₂ was decreased by 0.1. This process was repeated every 2 to 3 minutes. In the ORI-SpO₂ group, FiO₂ was adjusted to maintain the Oxygen Reserve Index (ORI) within the range of 0 to 0.3, with assessments every 2 to 3 minutes during the surgery. If ORI was 0 and SpO₂ was <98%, FiO₂ was increased by 0.1. If ORI was 0 and SpO₂ was ≥98%, FiO₂ was increased by 0.05. If ORI was between 0 and 0.3, FiO₂ was maintained. If ORI was ≥0.3 and SpO₂ was <98%, FiO₂ was decreased by 0.05. If ORI was ≥0.3 and SpO₂ was ≥98%, FiO₂ was decreased by 0.1. ORI was reassessed 2 minutes after each FiO₂ adjustment, and this cycle was repeated every 2 to 3 minutes. Lung ultrasound was performed 30 minutes before the operation and again at 30 minutes postoperatively, and patients were evaluated using the Lung Ultrasound Score (LUS) and the total score was documented on a 36-point scale. Results: There were no statistically significant differences between the two groups in terms of demographic data (age, gender, body mass index (BMI)) according to the study methods. However, smoking status was significantly higher in the ORI-SpO₂ group. Preoperative Lung Ultrasound Scores (LUS) were also found to be significantly higher in the ORI-SpO₂ group. Across all time points, arterial oxygen partial pressure (PaO₂) levels and the incidence of severe hyperoxia were significantly lower in the ORI-SpO₂ group. Except for the first and second hours, FiO₂ levels were significantly lower in the ORI-SpO₂ group at all other measurement points. Postoperative LUS values were significantly lower in the group monitored with ORI-SpO₂ compared to the group monitored with SpO₂ alone. Conclusion: In robotic surgery, patient monitoring with the Oxygen Reserve Index (ORI) was associated with reduced exposure to hyperoxia and lower postoperative Lung Ultrasound Scores (LUS). This study also underscores the importance of individualized FiO₂ titration over fixed FiO₂ administration during intraoperative monitoring.