Design and fabrication of a 3D printed acoustofluidic micropump for biomedical and lab-on-chip applications
Biyomedikal ve çip üstü laboratuvar uygulamaları için 3D baskılı akustoakışkan mikropompanın tasarımı ve üretimi
  1. Tez No: 972070
  2. Yazar: ERTURAN YETİŞKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GÜÇLÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro akışkanlar, Mikrofiltrasyon, Üç boyutlu baskı, Microfluidics, Microfiltration, 3D printing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, masaüstü bir füzyon biriktirmeli imalat (FDM) yazıcısında tamamen üretilebilen, valfsiz nozzle–difüzör yapılı bir akustofluidik mikropompanın tasarımını, katmanlı imalatını ve deneysel doğrulamasını sunar. Pompa gövdesi %100 dolgulu PLA malzemeyle basılmış; Ø 20 mm, 113 kHz rezonanslı ticari bir sis üreteci dönüştürücü, paslanmaz çelik zarındaki konik mikrodelikler (nozul yüzünde 6 μm, difüzör yüzünde 50 μm) akustik akımı doğrultacak şekilde gövdeye epoksiyle sızdırmaz olarak yerleştirilmiştir. 0,5 mm × 0,5 mm cam kapilerde yapılan parçacık-izlemeli velocimetri, net akışın ≈ 5–6 V'ta başladığını ve 12 V'ta 515 μL dak⁻¹ değerine neredeyse lineer olarak yükseldiğini, bu esnada elektriksel güç tüketiminin 1,80 W olduğunu göstermiştir. 12 V'ta 20 dakikalık kesintisiz çalışmada akımda sapma gözlenmemiştir. Düşük statik basınçlı sızdırmazlık testi epoksi bağlantının su geçirmez olduğunu, güç kesildiğinde geriye akış oluşmadığını doğrulamıştır. Boyut seçiciliği göstermek amacıyla 5 μm ile 20–40 μm polistiren boncuk karışımı kullanıldı; 12 V ile üç dakika pompalamanın ardından çıkışta hiç büyük boncuk tespit edilmedi ve bu durum 20–40 μm fraksiyonunun tamamen tutulduğunu gösterdi. Yarım mililitre-dakika debiyi 2 W'tan düşük güçle elde etmesi, üç saatten kısa baskı-montaj süresi ve yüksek gerilim elektroniği gerektirmemesi sayesinde bu cihaz, batarya beslemeli tanı kartuşları, çevresel örnekleme kitleri ve giyilebilir ilaç dağıtım platformları için düşük maliyetli ve kolayca çoğaltılabilir bir pompa elemanı sunar.
Özet (Çeviri)
This thesis reports the design, additive manufacture and experimental validation of a valve-free, nozzle–diffuser acoustofluidic micropump produced entirely on a desktop fused-deposition modelling (FDM) printer. The pump body is printed in PLA at 100 % infill; a commercially available 20 mm-diameter mist-maker transducer (113 kHz) is epoxied into the housing, its stainless-steel membrane bearing manufacturer-drilled conical apertures (6 μm on the nozzle side, 50 μm on the diffuser side) that rectify acoustic streaming. Particle-tracking velocimetry in a 0.5 mm × 0.5 mm glass capillary shows that net flow begins at ≈ 5–6 V and increases almost linearly to 515 μL min⁻¹ at 12 V, drawing 1.80 W of electrical power. Continuous operation at 12 V for 20 min shows no drift in current. Leak-testing under a small static head confirms a watertight epoxy seal, and passive back-flow blocking is observed when power is removed. Size-selective capability was demonstrated using a mixture of 5 μm and 20–40 μm polystyrene beads; after three minutes of pumping at 12 V, no large beads were detected in the outlet, indicating complete retention of the 20–40 μm fraction. Combining half-milliliter-per-minute throughput with sub-2 W power, print-and-assemble time under three hours and zero high-voltage electronics, the device offers a low-cost, easily replicable pumping element for battery-powered point-of-care diagnostics, environmental sampling and wearable drug-delivery platforms.