Postcolonial performativity in the contemporary British novel: negotiating belonging and acceptance in Zadie Smith'in White Teeth ve Monica Ali'nin Brick Lane
Çağdaş Britanya romanında postkolonyal performativite: Zadie Smith'in White Teeth ve Monica Ali'nin Brick Lane romanlarında aidiyet ve kabulün müzakeresi
- Tez No: 972122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERCAN HAMZA BAĞLAMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, English Language and Literature, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş Britanya Romanı, Postkolonyal Performativite, Koşullu Kabulleniş, Aidiyet, Zadie Smith, Monica Ali, Edimsellik, Kimlik oluşumu, Postkolonyalizm, İngiliz edebiyatı, İngiliz romanı, Contemporary British Novel, Postcolonial Performativity, Conditional Acceptance, Belonging, Zadie Smith, Monica Ali, Performativity, Identity construction, Postcolonialism, English literature, British novel
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, göçmen kimliklerinin Batı toplumlarına eklemlenme ve bu toplumlarda müzakere edilip yeniden oluşturulma biçimlerini belirleyen söylemsel mekanizmaları sorgulamak amacıyla postkolonyal performativite kavramını kullanmaktadır. İncelemenin merkezinde, küreselleşme, ulusaşırı göç ve neo-sömürgeci yapıların sürekliliğiyle karakterize edilen eklemleme kavramının yeniden bağlamsallaştırılması yer almaktadır. Çokkültürlülük, göçmen öznenin yeniden kimlik inşasına yönelik performatif eylemler üstlenmesini zorunlu kılan, koşullu kabullenişe dayalı bir sistem olarak sorgulanmaktadır. Bu toplumlarda aidiyet, egemen kültürel kalıpların içselleştirilmesine bağlı kılınmaktadır. Bu eylemler, bu çalışmanın 'postkolonyal performativite' olarak tanımladığı süreci oluşturur; ilgili süreç, yalnızca öznenin edimsel iradesine değil, aynı zamanda söylemsel bir zorlamaya dayanır ve toplumsal tanınmayı sömürgeci hiyerarşilerin yeniden üretimiyle ilişkilendirir. Bu bağlamda bu tez, Zadie Smith'in White Teeth (2000) ve Monica Ali'nin Brick Lane (2003) romanlarını postkolonyal çalışmalar ve eleştirel ırk teorisi çerçevesinde analiz etmektedir. Bahsi geçen edebi metinler, neoliberal çokkültürlülük söylemi altında sömürgeci mantığın örtük biçimde yeniden üretimini kurmacalaştıran önemli kültürel eserler olarak ele alınmaktadır. Kimlik oluşumu, aidiyet ve tanınma temalarını öne çıkararak yapılan analiz, görünürdeki çokkültürlü çoğulculuk vaadinin, egemen kültürel normlara uyum yönündeki örtük bir taleple zayıflatıldığını ortaya koymaktadır. Bu tez, postkolonyal performativiteyi kavramsallaştırmanın yanı sıra, çokkültürlü kapsayıcılığın sınırlarını sorgulamakta; ırk, diaspora ve öznel kimliğin performatif kuruluşuna ilişkin kuramsal tartışmalara katkı sunmakta; ayrıca postkolonyal kurmacayı, sömürge miraslarının günümüz kimlik politikası konfigürasyonlarıyla nasıl iç içe geçtiğini analiz etmek açısından eleştirel bir alan olarak konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis employs the concept of postcolonial performativity to interrogate the discursive mechanisms through which immigrant identities are interpellated, negotiated, and reconstituted within Western societies. Central to this investigation is a recontextualisation of the notion of interpellation characterised by globalisation, transnational migration, and the enduring persistence of neo-colonial structures. Multiculturalism is interrogated here as a system predicated on conditional acceptance, as immigrant subjects are necessitated to undertake performative acts of identity reconstruction. Belonging within these societies is rendered contingent upon the internalisation of dominant cultural scripts. These acts constitute what this study defines as postcolonial performativity: a process of performative adaptation driven not solely by agency, but by discursive coercion, wherein social recognition remains bound to the reification of colonial hierarchies. The thesis, in this context, undertakes an analysis of Zadie Smith's White Teeth (2000) and Monica Ali's Brick Lane (2003), utilising postcolonial studies and critical race theory. These literary texts are approached as significant cultural artefacts that fictionalise the subtle reproduction of colonial logics under the auspices of neoliberal multicultural discourse. By foregrounding themes of identity formation, belonging, and recognition, the analysis demonstrates that the ostensible multicultural promise of pluralism is undermined by an implicit demand for conformity to hegemonic cultural norms. In conceptualising postcolonial performativity, the thesis scrutinises the limitations of multicultural inclusion, contributes to broader debates concerning race, diaspora, and the performative constitution of subjectivity, and positions postcolonial fiction as a critical site for theorising the ongoing imbrication of colonial legacies within contemporary configurations of identity politics.