Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları çalışanlarının afetlere dirençli kent algısı: Edirne ili örneği
Public, private and civil society organization employees'perception of disaster-resilient cities: The case of Edirne province
- Tez No: 972143
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE ARIKOĞLU ÜNDÜCÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Doğal afetler, Doğal çevre, Kamu-sivil toplum kuruluşu iş birliği, Yeni kamu yönetimi, Natural disasters, Natural environment, Public-non-governmental organization cooperation, New public administration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dünyada ve Türkiye'de artan risk faktörleri kentlerin dirençli olmasını öne çıkarmaktadır. Bu tez çalışmasında Edirne İli bağlamında kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarında çalışanların afetlere dirençli kent algısını ortaya koymak amaçlanmaktadır. Araştırma amacı doğrultusunda nitel araştırma yöntemine dayalı olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yolu ile maksimum çeşitlilik örnekleme doğrultusunda seçilen 36 kuruluşta çalışan 42 katılımcıyla görüşme gerçekleştirilmiş; toplanan veriler MAXQDA24 programı ile nitel veri analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada ortaya çıkan temel bulgular arasında; afetlere dirençli kent algısı genel kriterler kapsamında olası afetler, afetlerin etkileri, öncelikli etkilenecek alanlar, yardım sağlayacak kuruluşlar ve afette yapılması gerekenler açısından tespitlerde bulunulmuştur. Bunun yanında araştırmada afetlere dirençli kent algısı; idari çerçevede yapılması gereken çalışmalar, bütçe, çok boyutlu tehlike analizi, altyapıyı koruma, kritik hizmetleri korumak, arazi kullanımında dikkat edilmesi gerekenler, eğitim planları, çevre koruma ile ekosistemlerin güçlendirilmesine yönelik faaliyetler, acil durum yönetim merkeziyle iletişim süreci, afetten etkilenen nüfusun ihtiyaçlarında yeniden inşa faaliyetleri konusunda katılımcıların algıları ortaya konmuştur. Kamu, özel ve sivil toplum kuruluşları çalışanlarının yaşadıkları kente ilişkin olarak afetlere dirençli kent algıları kapsamında farkındalık düzeyi bilinç olarak bulunmasına rağmen uygulamaya aktarma noktasında koordinasyon eksikliğinin giderilmesinin afetlere dirençli kentlere ulaşma noktasında önemli bir adım olacağı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Increasing risk factors around the world and in Türkiye highlight the importance of cities being resilient. This thesis aims to reveal the perception of disaster-resilient cities among employees of public, private, and civil society organizations in the context of Edirne Province. In line with the research objective, semi-structured interviews were conducted with 42 participants working in 36 organizations selected through maximum diversity sampling, based on qualitative research methods. The collected data were subjected to qualitative data analysis using the MAXQDA24 program. Among the main findings of the study, perceptions of disaster-resilient cities were identified in terms of possible disasters, the effects of disasters, areas that will be primarily affected, organizations that will provide assistance, and actions to be taken in the event of a disaster, within the scope of general criteria. In addition, the study identified the following actions that need to be taken in the administrative framework of perceptions of disaster-resilient cities: administrative framework, budget, multidimensional hazard analysis, infrastructure protection, critical service protection, land use considerations, education plans, environmental protection and ecosystem strengthening activities, communication process with the emergency management center, and reconstruction activities for the needs of the affected population. Although public, private, and civil society organization employees have a high level of awareness regarding disaster-resilient cities in relation to the cities they live in, it has been observed that addressing the lack of coordination in terms of implementation would be an important step toward achieving disasterresilient cities.