Özel yetenekli öğrencilerin sosyal uyum problemlerinin incelenmesi
Investigation of social adaptation problems of gifted students
  1. Tez No: 972186
  2. Yazar: SAADET BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE BAL SEZEREL, PROF. DR. BAKİ DUY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Özel yetenek, Sosyal uyum, Sosyal uyum problemi, Üstün zekâ, Destek eğitim odası, Gifted, Social adaptation, Social adaptation problem, Resource room
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Çalışma kapsamında okulda sosyal uyum problemi yaşayan özel yetenekli öğrencilerin sosyal uyum problemi yaşama nedenlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma deseni iç içe geçmiş çoklu durum belirlenmiştir. Katılımcılar özel yetenekli öğrenciler için destek eğitim odası bulunan bir devlet okuluna devam eden ikinci sınıf öğrencileridir. Katılımcı belirlemede Walker-McConnell Sosyal Yeterlik ve Okul Uyum Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan kimdir bu formu kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıları belirleme sürecinde destek eğitim odasında ve sınıflarında gözlem yapılmıştır. Gözlem sonrasında belirlenen altı katılımcı ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Bu katılımcılar hem kendi sınıflarında hem de destek eğitim odasında sosyal uyum problemi yaşayan öğrencilerdir. Çalışmada veri toplama aracı olarak gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Katılımcıların birincil çevresine ulaşmak için katılımcıların kendisi, anne ve babaları, sınıf öğretmenleri ve destek eğitim odası öğretmenleri ile görüşülmüştür. Veriler uzman grubu ile analiz edilmiştir. Analizde analitik eylemler dizisi temel alınmıştır. Bulgularda katılımcıların okula yönelik sosyal uyum problemi yaşama nedenleri okul, aile ve bireysel nedenler olmak üzere üç başlıkta ele alınmıştır. Bireysel nedenler arkadaşlık kurma becerisinde yetersizlik, zorbalığa maruz kalma, zorbaca davranma, lider olma isteği, rekabet ve yalnızlık olarak belirlenmiştir. Aile kaynaklı nedenler ebeveyn tutumu, aşırı sorumluluk yükleme, özel yetenek tanısının getirdiği kaygı, yoğun program oluşturma, eğitime aile katılımın az olması, güvenli bağlanmada problem yaşamadır. Okul kaynaklı nedenler ise eğitim ortamı yetersizliği ve öğretmen tutumu olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to reveal the sources of social adaptation problems of gifted students they experience at school. The study used a nested multiple case design. The participants of the study are comprised of second-grade students attending a public school with resource room for gifted pupils. As data collection tools, observations and semi-structured interview form were used. The Walker-McConnell Social Competence and School Adjustment Scale and a sociometric form created by the researcher were used to identify the participants. Potential participants were identified based on scale results and sociograms obtained from the sociometry application. The participants are the gifted pupils who experience social adaptation problems in both their own classrooms and the resource room. Additionally, observations were made in the resource room and in the classrooms to determine the participants. The study had been conducted with six participants who were identified following these observations. To reach the participants' primary environment, interviews were conducted with the participants, their parents, their classroom teachers, and the resource room teachers. The data were analyzed with the help of an analysis group of experts. The analytical actions sequence method was taken as the basis for the analysis. Findings obtained from the analyses catogiresed the sources of social adjustment difficulties the gifted students experience at school under three headings: school-related, family-related, and individual sources. The individual sources were identified as inability to make friendships, exposure to and engagement in bullying behaviors, desire to be a leader, competition and loneliness. Family-related sources are categorised as parental attitudes, imposing excessive responsibility, anxiety caused by being identified as gifted, maintaining an intensive program, low family participation in education, and insecure attachment problems. School-related sources were determined as inadequate educational environment and teacher attitude.