Okul öncesi eğitim süresinin çocukların zekâ puanları ile olan ilişkisi
The relationship between the duration of preschool education and children's intelligence scores
- Tez No: 972187
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KARABACAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim süresi, Sözel yetenek, Görsel yetenek, Bellek, Zekâ, Bilişsel profil, Preschool education duration, Verbal and visual abilities, Memory capacity, Intelligence, Cognitive profile
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı okul öncesi eğitim süresinin zekâ ve bileşenlerine etkilerinin incelenmesidir. Farklı sürelerde (Yok, 1 yıl, 2 yıl, 3 yıl ve üzeri) okul öncesine devam eden çocukların sözel, görsel ve bellek yetenek alanlarındaki değişimler ve bu değişimlerin yıllara göre farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın katılımcı grubunu Eskişehir ilindeki üç devlet okulunda ilkokul 1. sınıfa devam eden 1379 öğrenci oluşturmuştur. Çocukların zekâ düzeyleri Anadolu-Sak Zekâ Ölçeği (ASIS) kullanılarak belirlenmiştir. Okul öncesine devam etme süreleri ve demografik bilgiler ise oluşturulan Katılımcı Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde eğitim süresinin yıllara göre değişimlerinin test edilmesinde kovaryans analizleri (ANCOVA); çocukların okul öncesi eğitimde geçirdikleri süreye göre bilişsel profillerinin oluşturulmasında Gizil Profil Analizi (LPA) yöntemleri kullanılmıştır. Yetenek alanlarında süreye göre benzeşen sonuçlar görülmekle beraber, sürenin artığı durumlarda her bir yetenek alanında farklı değişimler olduğu ortaya konulmuştur. Bununla birlikte geçirilen sürenin etkisi ile farklı bilişsel profillerin oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of preschool education duration on intelligence and its components. The study investigated changes in the verbal, visual and memory abilities of children attending preschool for different durations, and whether these changes differ according to the years attended. The study involved 1379 primary school students in the first year of education from three public schools in Eskişehir. Their intelligence levels were assessed using the Anatolian-Sak Intelligence Scale (ASIS). Information on the duration of preschool attendance and some demographic informations were obtained using the Participant Information Form. Analysis of covariance (ANCOVA) was used to test for changes in education duration over time, and latent profile analysis (LPA) methods were employed to create cognitive profiles of children according to their preschool attendance. Similar results were observed in the ability areas according to duration; however, it was revealed that different changes occurred in each ability area as duration increased. However, it was observed that different cognitive profiles emerged as a result of the duration.