Yönetici, meslektaş, öğrenci ve velilerin sosyal bilgiler dersine ve öğretmenine yönelik algıları
Perceptions of administrators, colleagues, students and parents toward the social studies course and teachers
- Tez No: 972202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET ÜZTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul yönetici algısı, Önem algısı, Öğrenci algısı, Öğretmen algısı, School administrators perception, Importance perception, Students perceptions, Teacher perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, sosyal bilgiler dersinin ve sosyal bilgiler öğretmeninin Türk eğitim sistemindeki yeri ve önemine yönelik yönetici, meslektaş, öğrenci ve velilerin algılarını nitel bir bakış açısıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ili Birecik ilçesinde görev yapan 7 yönetici, 7 öğretmen, 8 öğrenci ve 7 veli oluşturmaktadır. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgulara göre, tüm paydaşlar sosyal bilgiler dersinin öğrencilerde vatandaşlık bilinci, toplumsal değerler ve demokratik tutum geliştirmede önemli rol oynadığını vurgulamıştır. Ayrıca, sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğrencilere rehberlik etmesi ve onların sosyal hayata aktif katılımını teşvik etmesi bakımından kritik bir pozisyona sahip olduğu belirtilmiştir. Çalışmada, paydaşların sosyal bilgiler dersinin sadece bilgi aktarımıyla sınırlı kalmaması, öğrencilerin düşünme, sorgulama ve toplumsal sorumluluklarını geliştirme yönünde işlevselliğinin artırılması gerektiğine dair ortak bir görüşte buluştukları görülmüştür. Sonuç olarak, sosyal bilgiler dersi ve öğretmeni, toplumsal uyum, demokratik yaşam ve bireysel gelişim açısından vazgeçilmez bir unsur olarak değerlendirilmiştir. Sosyal bilgiler dersinde öğrenci merkezli, tartışma ve etkileşime dayalı öğretim yöntemlerinin uygulanmasının teşvik edilmesi, yenilikçi öğretim yöntemlerinin pratikte benimsenmesine ilişkin öğretmenlere hizmet içi eğitimlerin verilmesi önerilmektedir
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the perceptions of administrators, colleagues, students, and parents from a qualitative perspective, regarding the place and importance of the social studies course and social studies teachers in the Turkish education system. The study group consists of 7 administrators, 7 teachers, 8 students, and 7 parents working in Birecik district of Şanlıurfa province during the 2023-2024 academic year. Data were collected through a semi-structured interview form and analyzed using content analysis. According to the findings, all stakeholders emphasized that the social studies course plays a significant role in developing students' sense of citizenship, social values, and democratic attitudes. Additionally, social studies teachers were identified as critical figures in guiding students and encouraging their active participation in social life. The study showed that stakeholders agreed on the necessity for social studies lessons to go beyond mere knowledge transfer, highlighting their importance in fostering students' thinking, questioning, and social responsibility skills. As a result, both the social studies course and its teachers are evaluated as indispensable elements for social cohesion, democratic life and individual development. It is recommended to encourage the implementation of student-centered, discussion- and interaction-based teaching methods in social studies courses, and to provide in-service training for teachers to support the practical adoption of innovative instructional approaches.