Dijital varlıklar üzerindeki hakkın hukuki niteliği
Legal character of rights on digital assets
- Tez No: 972214
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ayni haklar, Elektronik sözleşmeler, Kontrol hakkı, Sayısal varlık, Siberuzay, Real rights, Electronic agreements, Control rights, Digital asset, Cyberspace
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Yeni teknolojilerin değişim ve dönüşümü dikkate alındığında günümüzde gerçekliğin“fiziksel”yapısının yerini büyük oranda bilgisayar ortamlarına bıraktığı söylenebilir. Mevcut hukuk sistemimizin bu yeni gerçeklik içinde regülatif ve koruyucu bir etki gösterebilmesi için öncelikle bu yeni gerçekliğin teknik ve teorik bir zemininin oluşturulması gerekir. Fiziksel dünyanın atomları nispetinde olan 0 ve 1'lerin dizilimi ile karşımıza çıkan dijital varlıklar siber uzayda hukuki uyuşmazlıkların üzerinde tecessüm ettiği varlıkları ifade eder. Bu varlıklar üzerinde hak sahiplikleri çeşitli katmanlarda ortaya çıkabilir. Dolayısıyla dijital varlıkların kendilerine has teknik yönlerinin ele alınarak mevcut hukuk sistemimiz içinde ne tür bir korumayı haiz olabileceğinin tespiti gerekir. Dijital varlıklar üzerinde hak ve yetkiler büyük oranda çevrimiçi ortamlarda kullanıcı sözleşmeleri ile belirlenmektedir. Bu sözleşmelerin tüm dijital varlıklar için kapsayıcı olmaması ve taraflar arasında adaletsiz sonuçlar doğurmasından dolayı binari ifadelerden müteşekkil dijital varlıkların müstakil olarak herkese karşı ileri sürülebilen bir hakkın konusu olabileceği ileri sürülmüştür. Bu çalışmada hukuki bir tanımlaması bulunmayan dijital varlıklara öncelikle kavramsal çerçeve çizilmeye çalışılarak dijital varlıklar teknik ve teorik yönleri ile ele alınmıştır. Ayrıca kullanıcı sözleşmelerinde dijital varlıklar üzerinde tanınan hak ve yetkiler değerlendirilmiş ve dijital varlıklar üzerinde doğrudan kontrol sağlayıp herkese karşı ileri sürülebilen bir hakkın söz konusu olup olmayacağı değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Regarding the transformation and evolution of new technologies, it can be said that the“physical”structure of reality has been replaced by computerized environments. In order for our existing legal system to have a regulatory and protective effect in this new reality, it must first be a technical and theoretical grounding for the new reality must be established. Digital assets, which are a string of 0s and 1s in analogy to the atoms of the physical world, are the entities on which legal disputes are embodied in cyberspace. Entitlements on these assets can appear at multiple layers. Therefore, it is necessary to determine what kind of protection digital assets may be entitled to within our current legal system by addressing their specific technical aspects. In online environments, rights and entitlements on digital assets are mostly determined by terms of service agreements. However, these contracts are not comprehensive for all digital assets and result in unfair terms between the parties. Therefore, digital assets themselves may be the subject of a separate right that can be claimed against everyone. In this study, digital assets, which do not have a legal definition, are discussed with their technical and theoretical aspects by attempting to draw a conceptual framework. Furthermore, the rights and authorizations recognized on digital assets in user agreements are evaluated. We also assessed the possibility of a right that provides direct control over digital assets and can be asserted against anyone.