Görsel sanatlar dersi öğretiminde kavramsal sanat etkinlikleri ile öğrencilerin sanatsal ifade ve yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik bir eylem araştırması
An action research to develop students' artistic expression and creativity with conceptual art activities in visual arts course teaching
  1. Tez No: 972256
  2. Yazar: ÖMER FARUK KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN YALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat nedir, Görsel Sanatlar Eğitimi, Disiplin, What is art, Visual Arts Education, Discipline
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul görsel sanatlar dersinde kavramsal sanat etkinliklerinin öğrencilerin çalışmalarına etkisini incelemektir. Araştırmanın yöntemi, seçilen okulda derslerin klasik anlatım ve uygulama çalışmaları yoluyla yürütülmesi esasına dayandırılmıştır. Bu doğrultuda konular aktarılmış ve uygulamalı etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2023-2024 öğretim yılı ikinci döneminde, seçilen okulda 7. sınıf öğrencileriyle toplam 12 haftalık ders sürecinde yürütülmüştür. Çalışma, ilgili okul ve belirlenen sınıflarla sınırlandırılmıştır. Araştırmanın verileri, öğrencilerin ders sürecinde gerçekleştirdikleri uygulama çalışmalarından elde edilmiştir. Bu veriler, alanında uzman öğretmenler tarafından yapılan puanlamalarla değerlendirilmiştir. Öğrencilerin ortaya koyduğu çalışmaların incelenmesi sonucunda, kavramsal sanat etkinliklerinin öğrenme sürecine olumlu katkı sağladığı ve araştırmanın amacına ulaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the impact of conceptual art activities on students' works in middle school visual arts courses. The research method was based on conducting the lessons in the selected school through classical teaching and practical applications. In this context, subjects were taught and various activities were carried out. The study was conducted during the second semester of the 2023-2024 academic year with 7th grade students at the selected school and covered a total of 12 weeks of instruction. The research was limited to the designated school and classes. The data of the study were obtained from the practical works produced by the students throughout the course process. These works were evaluated through scoring carried out by expert teachers in the field. The analysis of the students' works revealed that conceptual art activities contributed positively to the learning process and that the study achieved its intended objectives.