Kahkaha yogasının profesyonel yaşam kalitesi ve algılanan stres düzeyine etkisinin incelenmesi: UMKE örneği
The effect of laughter yoga on professional quality of life and perceived stress level: UMKE case
  1. Tez No: 972322
  2. Yazar: ÖZGE AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBİN KONAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, algılanan stres, kahkaha yogası, profesyonel yaşam kalitesi, UMKE, Disaster, laughter yoga, perceived stress, professional quality of life, UMKE
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kahkaha yogası girişiminin Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) personelinin algıladığı stres düzeyi ve profesyonel yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Ön test-son test düzeninde randomize kontrollü deneysel desenle gerçekleştirilen çalışmada, toplam 64 katılımcı girişim ve kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Girişim grubuna on seanslık kahkaha yogası programı uygulanmış; her iki gruba da uygulama öncesi ve sonrası olmak üzere ölçeklerle ölçüm yapılmıştır. Veri toplamada Tanımlayıcı Özellikler Formu, Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ-14) kullanılmıştır. Verilerin analizinde, dağılımın normalliğine bağlı olarak bağımsız ve bağımlı örneklem t testleri ile Mann-Whitney U, ANOVA ve Kruskal-Wallis testlerinden yararlanılmıştır. İstatistiksel analizler sonucunda, kahkaha yogasının stres ve rahatsızlık algısını anlamlı düzeyde azalttığı (p<0,05) ve tükenmişlik düzeyinde (p<0,05) düşüş sağladığı belirlenmiştir. Ancak yetersiz öz yeterlilik, mesleki tatmin ve eş duyum yorgunluğu alanlarında anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. Uygulama öncesi gruplar arası karşılaştırmalarda büyük ölçüde benzerlik bulunurken, yalnızca stres ve rahatsızlık alt boyutunda fark saptanmıştır. Elde edilen bulgular, kahkaha yogasının UMKE personelinde stresin azaltılması ve tükenmişliğin önlenmesinde etkili bir yöntem olabileceğini göstermektedir. Düzenli uygulamalarla uzun vadede mesleki tatmin ve yaşam kalitesine de olumlu katkılar sağlayacağı düşünülmektedir. Bu bağlamda kahkaha yogası, afet ve kriz durumlarında görev alan UMKE personelinin tamamlayıcı bir stres yönetimi aracı olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of a laughter yoga intervention on perceived stress levels and professional quality of life among members of the National Medical Rescue Team (UMKE). The research was conducted using a randomized controlled experimental design with a pre-test–post-test structure, involving a total of 64 participants who were randomly assigned to intervention and control groups. The intervention group participated in a ten-session structured laughter yoga program, while both groups were assessed using validated scales before and after the intervention.Data were collected using the Descriptive Characteristics Form, the Professional Quality of Life Scale (ProQOL), and the Perceived Stress Scale (PSS-14). Depending on the distribution of the data, statistical analyses were performed using independent and paired sample t-tests, Mann–Whitney U, ANOVA, and Kruskal–Wallis tests.The results indicated that laughter yoga significantly reduced stress and discomfort perception (p = .012) and led to a notable decrease in burnout levels (p = .012). However, no statistically significant changes were observed in the subscales of low self-efficacy, compassion satisfaction, or secondary traumatic stress. While baseline measurements showed substantial similarity between the groups, a significant difference was identified only in the stress and discomfort sub-dimension.These findings suggest that laughter yoga may be an effective method for reducing stress and preventing burnout among UMKE personnel. Although no immediate improvements were observed in other dimensions of professional well-being, it is believed that regular and sustained practice could contribute positively to job satisfaction and overall quality of life in the long term.In this context, laughter yoga is recommended as a complementary stress management tool for UMKE staff working in disaster and crisis environments.