Kahkaha yogasının gebelik semptomları, mental iyi oluş ve prenatal bağlanmaya etkisi
The effect of laughter yoga on pregnancy symptoms, mental well-being, and prenatal attachment
- Tez No: 658341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE BEKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Kahkaha Yogası, Gebelik Semptomu, Mental İyi Oluş, Prenatal Bağlanma, Pregnancy, Laughter Yoga, Pregnancy Symptom, Mental Well-being, Prenatal Attachment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma kahkaha yogasının gebelik semptomları, mental iyi oluş ve prenatal bağlanmaya etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Randomize kontrollü deneysel araştırma özelliğinde olan bu araştırma, 19 Eylül 2019- 06 Mart 2020 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 1 Ocak 2018-31 Aralık 2018 tarihleri arasında gebe okuluna kayıt yaptıran gebeler oluşturmuştur. Örneklem grubunu, güç analizi ile belirlenmiş, örneklem seçim kriterlerini taşıyan, 43 deney, 42 kontrol olmak üzere 85 gebe oluşturmuştur. Veriler Gebe tanıtım formu,“Gebelik Semptom Envanteri(GSE)”,“Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği”(WEMİOÖ),“Prenatal Bağlanma Envanteri”(PBE) kullanılarak toplanmıştır. Gebelere uygulanan kahkaha yogası seansları 30 dakika boyunca kahkaha, nefes egzersizleri ve 15 dakikalık kahkaha meditasyonu ve rahatlamadan oluşmuştur. Deney ve kontrol grubundaki gebe kadınların tanıtıcı özellikler açısından homojen bir dağılım gösterdiği; bu değişkenlere göre gruplar arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Kahkaha yogası uygulaması sonrası gebelerin; gebelik semptomları yaşama sıklığı (GSE-1. kısım) ve yaşanan semptomların günlük aktivitelerini sınırlama durumu (GSE-2. kısım) puan ortalamalarının deney grubundaki kadınlarda daha düşük olduğu (sırasıyla; p=0,042, p=0,001), kahkaha yogası uygulaması sonrasında mental iyi oluş ve prenatal bağlanma puan ortalamasının deney grubundaki gebe kadınlarda daha yüksek ve farkın istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır (sırasıyla; p=0,026, p=0,002). Araştırmada kullanılan kahkaha yogası uygulaması gebelerin gebelik semptom yaşama sıklığı ve yaşanan semptomların günlük aktiviteleri etkilemesini azaltırken, gebelerin mental iyi oluş ve prenetal bağlanma düzeylerini artırmıştır. Gebelik döneminde kahkaha yogası gebelik semptomlarını azaltmada, mental iyi oluş ve prenatal bağlanmayı artırmada kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of laughter yoga on pregnancy symptoms, mental well-being, and prenatal attachment. This randomized controlled experimental study was carried out between September 19, 2019, and March 06, 2020. The population of the study was comprised of pregnant women who enrolled in the pregnancy school between January 1, 2018, and December 31, 2018. The sample group consisted of 85 pregnant women, including 43 in the experimental group and 42 in the control group, who were determined by power analysis and met the sample selection criteria. The data were collected using the Pregnant Women's Descriptive Form,“Pregnancy Symptom Inventory (PSI),”“Warwick-Edinburgh Mental Well-being Scale,”and“Prenatal Attachment Inventory”(PAI). The laughter yoga sessions applied to pregnant women consisted of 30 minutes of laughter and breathing exercises and 15 minutes of laughter meditation and relaxation. It was determined that pregnant women in the experimental and control groups exhibited a homogeneous distribution in terms of descriptive characteristics, and there was no statistically significant difference between the groups according to these variables (p>0,05). It was revealed that the mean scores of pregnant women's frequency of experiencing pregnancy symptoms (PSI-section 1) and the status of the experienced symptoms limiting their daily activities (PSI-section 2) after the laughter yoga practice were lower in women in the experimental group (p=0,042, p=0,001, respectively), the mean scores of mental well-being and prenatal attachment after the laughter yoga practice were higher in pregnant women in the experimental group, and the difference was statistically significant (p=0,026, p=0,002, respectively). While the laughter yoga practice used in the study reduced the pregnant women's frequency of experiencing pregnancy symptoms and the effect of the experienced symptoms on their daily activities, it increased pregnant women's mental well-being and prenatal attachment levels. During pregnancy, laughter yoga can be used to reduce pregnancy symptoms, increase mental well-being and prenatal attachment.