Kahkaha yogasının premenstrual semptomlara etkisi
The effect of laughter yoga on premenstrual symptoms
  1. Tez No: 645830
  2. Yazar: ECE KARALİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM CAN GÜRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: premenstrual sendrom, hemşirelik, kahkaha yogası, premenstrual syndrome, nursing, laughter yoga
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Araştırma, kahkaha yogasının premenstrual semptomlara etkisini belirlemek amacıyla ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel çalışma olarak gerçekleştirildi. Gereç ve yöntem: Araştırma, İstanbul ilinde bulunan Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nin Hemşirelik ve Ebelik Bölümlerinde Şubat 2019- Mayıs 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmayı kabul eden 80 öğrenci (deney grubu=32; kontrol grubu=48) oluşturdu. Araştırmada veri toplama aracı olarak Tanımlayıcı Bilgi Formu (TBF), Premenstrual Sendrom Semptom Ölçeği (PMSÖ), Kendinizi Nasıl Hissediyorsunuz Anketi (KNHA) ve Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ) kullanıldı. Deney grubuna girişim olarak luteal fazda bir haftada 2 gün 30 dakikalık kahkaha yogası programı uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir girişim uygulanmadı. Bulgular: Deney grubundaki katılımcıların uygulama sonrası PMSÖ toplam puanlarının uygulama öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldığı belirlendi (p=0.002). Deney grubundaki katılımcıların her kahkaha yogası seansı sonrası KNHA maddelerinden aldıkları puanların istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığı belirlendi. Kontrol grubunun öncesi PMSÖ toplam puanında ve KNHA maddelerinden aldıkları istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Çalışmadan elde ettiğimiz bulgular doğrultusunda; kahkaha yogasının hem PMS semptomlarını azaltmada hem de kişinin kendisini iyi hissetmesini (şevk, enerji düzeyi, ruh hali, iyimserlik, stres düzeyi, grup üyeleri ile arkadaşlık düzeyi, nefes ile ilgili farkındalık düzeyi, kas gevşeme düzeyi, zihinsel rahatlama düzeyi ve nedensiz gülme isteği) sağlamada olumlu etkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The study was conducted as a quasi-experimental study with pretestposttest control group to determine the effect of laughter yoga on premenstrual symptoms. Materials and methods: The research was conducted between February 2019 - May 2020 in the Nursing and Midwifery Departments of Marmara University Faculty of Health Sciences located in İstanbul. The sample of the study consisted of 80 students (experimental group = 32; control group = 48) who agreed to participate in the study. Descriptive Information Form (DIF), Premenstrual Syndrome Symptom Scale (PMSS), How Do You Feel Yourself Questionnaire (HDYFQ) and Visual Comparison Scale (VCS) were used as data collection tools in the study. A 1-week, twice, 30- minute laughter yoga program was applied to the experimental group as an intervention. No intervention was applied to the control group. Results: As a result, It was determined that the PMSS total scores of the participants in the experimental group after the application decreased statistically significantly compared to the pre-application (p = 0.002). It was determined that the participants in the experimental group had a statistically significant increase in their HDYFQ items after each laughter yoga session. There was no statistically significant difference between the control group's pre-PMSS total score and HDYFQ scores. Conclusion: According to the findings obtained from the study, it can be said that laughter yoga can both reduce PMS symptoms and make the person feel good (enthusiasm, energy level, mood, optimism, stress level, level of friendship with group members, level of awareness about breathing, level of muscle relaxation, level of mental relaxation and the desire to laugh for no reason).