Çevrimiçi diyabetik ayak destek programı ve bakım kitinin diyabetik ayak bakımı sonuçlarına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of online diabetic foot support program (diafootsup) and care kit on diabetic foot care outcomes: Randomized controlled trial
- Tez No: 972325
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BÜYÜKKAYA BESEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus-tip 2, Diabetik ayak, Hasta eğitimi, Hemşirelik, Diabetes mellitus-type 2, Diabetic foot, Patient education, Nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çevrimiçi diyabetik ayak destek programı ile bakım kitinin tip 2 diyabetli bireylerde diyabetik ayak bakımı sonuçlarına etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma, Mayıs 2024-Mart 2025 tarihleri arasında Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, daha önce diyabetik ayak ülseri nedeniyle hastaneye yatışı yapılmış tip 2 diyabetli bireyler ile randomize kontrollü deneysel bir tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan 62 birey, deney (n=31) ve kontrol (n=31) grubu olmak üzere randomize edilmiştir. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Diyabet Ayak Bilgi Ölçeği, Ayak Bakım Davranışı Ölçeği ve Diyabetik Ayak Bakımı Öz-Etkililik Ölçeği kullanılmıştır. Deney grubuna, beş günlük çevrimiçi diyabetik ayak bakım eğitimi verilmiş; eğitim sonrasında ilk görüşmede ayak bakım kiti temin edilerek katılımcıların kullanmaya başlaması sağlanmıştır. Üç aylık izlem süreci boyunca haftalık bilgilendirici videolar ve motivasyon mesajları gönderilmiştir. Veri toplama süreci, girişim öncesi ve girişimden sonraki üçüncü ayda olmak üzere iki zaman noktasında gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 27.0 paket programı kullanılarak sayı ve yüzde dağılımları, ki-kare testi, bağımlı ve bağımsız gruplarda t testleri ile Mann Whitney U testi aracılığıyla analiz edilmiştir. Grup, zaman ve grup*zaman etkileşimine göre yapılan karşılaştırmalarda Diyabet Ayak Bilgi Ölçeği, Ayak Bakım Davranışı Ölçeği ve Diyabetik Ayak Bakımı Öz-Etkililik Ölçeği puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklar saptanmıştır (p<0.05). Ayrıca, deney grubunun girişim öncesi ve üçüncü ay HbA1c düzeyleri arasında anlamlı bir düşüş olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Araştırma bulguları, tip 2 diyabetli bireylere yönelik çevrimiçi diyabetik ayak destek programı ve bakım kitinin, ayak bakımına ilişkin bilgi düzeyini, bakım uygulamalarını ve öz-etkililik algısını artırmada etkili olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, çevrimiçi eğitim programlarının yaygınlaştırılması ve ayak bakım kitlerinin tüm diyabetli bireyler için erişilebilir hale getirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of an online diabetic foot care support program and care kit on diabetic foot care outcomes. The research was designed as a randomized controlled experimental study and carried out between May 2024 and March 2025 at Buca Seyfi Demirsoy Training and Research Hospital with individuals with type 2 diabetes who had previously been hospitalized due to diabetic foot ulcers. A total of 61 individuals meeting the inclusion criteria were randomized into two groups: 31 in the intervention group and 30 in the control group. Data were collected using the Descriptive Information Form, Diabetic Foot Knowledge Scale, Foot Care Behavior Scale, and Diabetic Foot Care Self-Efficacy Scale. The intervention group received a 5-day online diabetic foot care training. Following the training, participants began using the foot care kit provided at the initial session. During the 3-month follow-up period, weekly educational videos and motivational messages were sent. Data collection was conducted at baseline and at the third month after the intervention. Data were analyzed using SPSS version 27 with descriptive statistics, chi-square test, paired sample t-test, independent sample t-test, and Mann-Whitney U test. Statistically significant differences were found in the Diabetic Foot Knowledge Scale, Foot Care Behavior Scale, and Diabetic Foot Care Self-Efficacy Scale scores across groups, over time, and in group*time interactions (p<0.05). The total scores of these scales also differed significantly between the intervention and control groups (p<0.05). Additionally, a significant reduction was observed in HbA1c values in the intervention group from baseline to the third month (p<0.05). The findings indicate that the online diabetic foot care support program and the care kit significantly improved foot care knowledge, care practices, and self-efficacy levels in individuals with type 2 diabetes. It is recommended that online training programs be more widely implemented and that foot care kits be made accessible to all patients.