İstanbul ve Bursa illerindeki sağlık kuruluşlarında risk yönetimi süreçlerinin değerlendirilmesinde multidisipliner yaklaşımlar ve hukuki boyut
Multidisciplinary approaches and legal dimension in the evaluation of risk management processes in healthcare institutions in Istanbul and Bursa provinces
- Tez No: 972334
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Adli Tıp, Sağlık Yönetimi, Law, Forensic Medicine, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Entegre risk analizi, Hukuk, Komplikasyonlar, Kurumsal risk yönetimi, Sağlık hizmetleri kalitesi, Tıbbi kötü uygulama, İş sağlığı ve güvenliği, Integrated risk analysis, Law, Complications, Enterprise risk management, Quality of health care, Medical malpractice, Occupational health and safety
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bireylerin yaşamı ile doğrudan bağlantılı olan sağlık sektörü, sürekli gelişim gösteren ve çeşitli risk faktörlerini içinde barındıran bir yapıya sahiptir. Hasta güvenliği, sağlık hizmetlerinin temel unsurlarından birisi olarak kabul edilirken, bu güvenliğin sağlanması hususunda risk yönetimi ve risk analiz yöntemleri önemli bir göreve sahiptir. Risk analizi; sağlık hizmetleri sunan kuruluşların potansiyel tehlikelerin tespit edilmesinde, değerlendirilmesinde ve bu tehlikelerin minimize edilmesinde kullanılan stratejiler ve geliştirmeler olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda söz konusu çalışma, İstanbul ve Bursa illerindeki sağlık kuruluşlarındaki risk analizi süreçlerini inceleyerek tıbbi uygulama hatalarının önlenmesindeki süreçlerin etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmada, hekim, hemşire ve hastane yönetiminde yer alan sağlık çalışanlarına derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak çeşitli sorular yöneltilmiştir. Mülakat görüşmelerinde elde edilen bulgularda risk analizi uygulamalarının çoğunlukla formal prosedürlerle sınırlı kaldığını ve proaktif yaklaşımların yetersiz olduğu saptanmıştır. Bununla birlikte özel hastanelerde risk yönetimi süreçlerinin daha yapılandırılmış yürütüldüğü ancak hem özel hem de kamu hastanelerindeki karar alma süreçlerinde risk analizi yöntemlerine yeterince başvurulmadığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, literatürdeki çalışmalarla birlikte değerlendirilmiş ve tıbbi uygulama hatalarının önlenmesi açısından sağlık kuruluşlarında etkin bir risk analizi sürecinin yürütülmesi gerekliliğini sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The healthcare sector, which is directly related to the lives of individuals, has a structure that is constantly evolving and includes various risk factors. While patient safety is considered one of the basic elements of healthcare services, risk management and risk analysis methods have an important role in ensuring this security. Risk analysis is defined as the strategies and developments used in the detection, evaluation and minimization of potential dangers in healthcare institutions providing healthcare services. In this context, the study in question aims to evaluate the effectiveness of the processes in preventing medical malpractice by examining the risk analysis processes in healthcare institutions in Istanbul and Bursa provinces. In this study, which used the qualitative research method, various questions were asked to doctor, nurses and healthcare professionals in hospital management using the in-depth interview method. The findings obtained in the interviews showed that risk analysis applications were mostly limited to formal procedures and proactive approaches were insufficient. However, it has been determined that risk management processes in private hospitals are carried out in a more structured manner, but risk analysis methods are not sufficiently used in decision-making processes in both private and public hospitals. The findings obtained were evaluated together with the studies in the literature and it was concluded that an effective risk analysis process should be carried out in health institutions in order to prevent medical malpractice