Özel bir spor kulübündeki adölesan basketbol oyuncularının besin tüketimi, yeme bağımlılığı ve uyku kalitesi ilişkisinin saptanması
Determination of the relationship between nutritional intake, food addiction and sleep quality in adolescent basketball players at a private sports club
- Tez No: 972339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Dengeli beslenme, Sağlıklı beslenme, Çocuk beslenmesi, Balanced nutrition, Healthy nutrition, Child nutrition
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Literatürde adölesanların uyku kalitesinin beslenme, fiziksel aktivite ve çevresel faktörler gibi birçok değişkenden etkilenebileceğine yer verilmektedir. Bu çalışma, özel MVP Spor Kulübü'nün Dragos ve Suadiye şubelerinde 12-16 yaş aralığında bulunan, aktif olarak basketbol antrenmanlarına katılan toplamda 39 kız ve erkek adölesan birey ile gerçekleşmiştir. Genel bilgi formu, 3 günlük besin tüketim kaydı, modifiye edilmiş Yale yeme bağımlılığı ölçeği (mYFAS 2.0) ve uyku kalitesi ölçeği ve uyku değişkenleri anketi (SQS-SVQ) katılımcılar tarafından araştırmacı eşliğinde yüz yüze anket yöntemi ile doldurulmuştur. Uyumadan önce teknolojik alet kullanma durumu ve uyku kalitesi arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Gece yemek yeme alışkanlığı ile uyku kalitesi ve uyku verimliliği (SE) arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0,05). Uyku kalitesi değerinde cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlemlenmiştir (p<0,05). Uyku kalitesi ve mYFAS 2.0 arasında negatif yönlü ve orta seviyede anlamlı bir ilişki görülmüştür (r=-0,423; p<0,05). Yatakta geçirilen süre (TIB) ve mYFAS 2.0 arasında negatif yönlü ve orta seviyede anlamlı bir ilişki görülmüştür (r=-0,489; p<0,05). Toplam uyku süresi (TST) ve mYFAS 2.0 arasında negatif yönlü ve orta seviyede anlamlı bir ilişki görülmüştür (r=- 0,583; p<0,05). Sonuç olarak, yeme bağımlılığı ve uyku kalitesi arasında ters orantılı bir ilişki olduğu ve uyumadan önce teknolojik alet kullanma durumu ve gece yeme alışkanlığının uyku kalitesini etkileyebilen faktörler olduğu düşünülmektedir. Bu konuda katılımcı sayısının fazla olduğu daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The literature indicates that adolescents' sleep quality may be influenced by various factors such as nutrition, physical activity, and environmental factors. This study was conducted with a total of 39 adolescent individuals (12–16 years old) who actively participated in basketball training at the Dragos and Suadiye branches of the private MVP Sports Club. A general information form, a 3-day food consumption record, the modified Yale Food Addiction Scale (mYFAS 2.0), and the Sleep Quality Scale and Sleep Variables Questionnaire (SQS-SVQ) were completed by the participants through a face-to-face survey method with the researcher. A significant difference was found between the use of technological devices before bedtime and sleep quality (p<0.05). A significant difference was found between nighttime eating habits and sleep quality and sleep efficiency (SE) (p<0.05). A statistically significant difference was observed in sleep quality values according to gender (p<0.05). A negative and moderately significant relationship was observed between sleep quality and mYFAS 2.0 (r=-0.423; p<0.05). A negative and moderately significant relationship was observed between time in bed (TIB) and mYFAS 2.0 (r=-0.489; p<0.05). A negative and moderately significant relationship was observed between total sleep time (TST) and mYFAS 2.0 (r=-0.583; p<0.05). In conclusion, an inverse relationship was found between eating addiction and sleep quality, and it is thought that the use of technological devices before bedtime and nighttime eating habits may be factors affecting sleep quality. Further research with a larger sample size is needed in this area.