Evden çalışan bilişim sektörü çalışanlarının iş stresinin yeme davranışları ve fiziksel aktivite düzeylerine etkisinin incelenmesi
An investigation into the effects of work-related stress on eating behaviors and physical activity levels among employees in the information technology sector working from home
- Tez No: 972343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM YILDIRIM MAVİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı beslenme, İş stresi, Healthy nutrition, Job stress
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
2020 yılında Covid-19 hastalığının pandemi ilan edilmesinin ardından, sosyal mesafe uygulamaları neticesinde pek çok iş kolu evden çalışma düzenine geçmiştir. Bu durum, pandemi öncesinde aktif olarak iş yerinde çalışan bilişim sektörü çalışanlarının hayat düzenlerinde köklü değişikliklere sebep olmuştur. Bu çalışma, evden çalışan bilişim sektörü çalışanlarının, yeme davranışları ve fiziksel aktivite seviyelerinin iş stresiyle ilişkisini belirlemek amacıyla, Mart 2024-Mayıs 2024 tarihleri arasında, gönüllülük esasıyla online anket yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmaya İstanbul'da yaşayan, bilişim sektöründe evden çalışan 81 erkek (%49,4) ve 83 kadından (%50,6) oluşan 164 kişi katılmıştır. Araştırmada demografik özellikler, besin tüketim sıklığı, Uzaktan Çalışma Tutumu Ölçeği (UÇTÖ), Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ-14), 3 Faktörlü Beslenme Anketi (TFEQ), Fiziksel Aktivite Formu (IPAQ), ve 3 günlük besin tüketim kaydı kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi "IBM SPSS v27'' programında yapılmıştır. Katılımcıların BKİ ortalamalarının 27,25±6,04 kg/m2 olduğu, evden çalışmaya başladıktan sonra %44,5'inin iştahında artma olduğu, %44,5'inin daha sık atıştırdığı, %47,6'sının kilo aldığı, %20,7'sinin sigara tüketiminin arttığı ve %47,6'sının inaktif olduğu bulunmuştur. Katılımcıların çoğu evden çalışmaya başladıktan sonra et, süt, yumurta, sebze, ekmek, paketli gıda ve şeker tüketimlerinin arttığını bildirmiştir. Bireylerin UÇTÖ toplam puanlarının TFEQ ve IPAQ puanları üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. UÇTÖ puanları arttıkça TFEQ puanlarının azaldığı ve IPAQ puanlarının arttığı bulunmuştur. ASÖ toplam puanlarının TFEQ ve IPAQ puanları üzerinde anlamlı etkisinin olduğu görülmüştür. ASÖ puanları arttıkça TFEQ puanlarında artış ve IPAQ puanlarında azalma olduğu bulunmuştur (p<0,001). Evden çalışanların sağlıklı yaşam alışkanlıklarına teşvik edilmesi, iş verimlerinin artması ve kronik hastalıklardan korunmaları açısından önem taşımaktadır. Evden çalışmanın ruhsal ve bedensel etkilerinin daha kapsamlı araştırmalarla incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Following the declaration of COVID-19 as a pandemic in 2020, many sectors transitioned to remote working due to the implementation of social distancing measures. This shift led to significant lifestyle changes for employees in the information technology sector who were previously working actively on-site. The present study aimed to examine the relationship between work-related stress and eating behaviors as well as physical activity levels among IT sector employees working from home. The study was conducted between March 2024 and May 2024 through an online survey, based on voluntary participation. A total of 164 individuals residing in Istanbul and working remotely in the IT sector participated in the study, including 81 males (49.4%) and 83 females (50.6%). The study utilized a demographic questionnaire, Food Frequency Questionnaire, Remote Work Attitude Scale (RWAS), Perceived Stress Scale (PSS-14), Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ), International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), and a three-day food consumption record. Statistical analyses were performed using IBM SPSS v27. The mean BMI of the participants was found to be 27.25±6.04 kg/m². Following the transition to remote work, 44.5% of the participants reported an increase in appetite, 44.5% reported more frequent snacking, 47.6% experienced weight gain, 20.7% reported an increase in cigarette consumption, and 47.6% were classified as physically inactive. Most participants reported increased consumption of meat, dairy, eggs, vegetables, bread, packaged foods, and sugar after starting to work from home. RWAS total scores were found to have a significant effect on both TFEQ and IPAQ scores. As RWAS scores increased, TFEQ scores decreased while IPAQ scores increased. Similarly, PSS-14 total scores had a significant effect on TFEQ and IPAQ scores. As stress levels increased, TFEQ scores increased and IPAQ scores decreased (p<0.001). Encouraging healthy lifestyle habits among remote workers is important for improving work efficiency and preventing chronic diseases. The psychological and physical effects of working from home need to be examined through more comprehensive research.