65 yaş üstü bireylerde tam kan sayımı parametrelerinin referans aralığının belirlenmesi
Determination of reference ranges of complete blood count parameters in individuals over 65 years of age
- Tez No: 972344
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Biyokimya, Geriatri, Hematoloji, Kan sayımı, Referans değerler, Biochemistry, Geriatrics, Hematology, Blood cell count, Reference values
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Lokman Hekim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu retrospektif çalışmada, Lokman Hekim Ankara Hastanesi kayıtlarından elde edilen 23.480 tam kan sayımı (TKS) verisi analiz edilmiştir. Çalışma popülasyonu 10.100 erkek ve 13.380 kadın olmak üzere yaşları 65 ve üzeri bireylerden oluşmaktadır. Veriler, yaş gruplarına göre 65-85 yaş ve 85 yaş üstü olmak üzere alt gruplara ayrılmıştır. Parametrelerin dağılımının normal olmaması sebebiyle non-parametrik istatistiksel yöntemler tercih edilmiştir. Referans aralıklarının belirlenmesinde yüzde birim (percentil) yöntemi kullanılmıştır. Sonuçların güvenilirliğini artırmak amacıyla güven aralıkları hesaplanmıştır. Analizler sonucunda, erkek bireylerde hemoglobin, hematokrit (HTC) ve eritrosit düzeylerinin kadınlara kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Kadınlarda ise trombosit sayısının genel olarak daha yüksek seyrettiği belirlenmiştir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, özellikle kadın gruplarında hemoglobin, trombosit ve lökosit değerlerinde referans aralıklarında anlamlı değişiklikler gözlemlenmiştir. Ayrıca, eritrosit indekslerinden MCV ve RDW parametrelerinde yaşla birlikte artış eğilimi dikkat çekmiştir. Bu bulgular, yaş ve cinsiyet faktörlerinin yaşlı bireylerde tam kan sayımı parametrelerinin değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This retrospective study analyzed 23,480 complete blood count (CBC) records obtained from Lokman Hekim Ankara Hospital. The study population consisted of 10,100 males and 13,380 females aged 65 years and older. Data were stratified into two age groups: 65–85 years and over 85 years. Due to the non-normal distribution of parameters, non-parametric statistical methods were employed. The percentil method was used in determining the reference intervals. Confidence intervals were also calculated to enhance the reliability of the results. The analysis revealed that hemoglobin, hematocrit, and erythrocyte levels were significantly higher in males compared to females. Conversely, platelet counts tended to be higher in females. Advancing age was associated with significant alterations in reference intervals of hemoglobin, platelet, and leukocyte values, particularly among female subgroups. Additionally, erythrocyte indices such as mean corpuscular volume (MCV) and red cell distribution width (RDW) showed an increasing trend with age. These findings underscore the importance of considering age and sex factors in the hematological evaluation of elderly individuals. In conclusion, this study highlights that adjusting fixed reference intervals to be age- and sex-specific provides more accurate and reliable clinical interpretations of hematological parameters in the elderly population.