Primer açık açılı ve psödoeksfoliatif glokomlu olgularda aköz ve serum magnezyum düzeyleri ile sistemik inflamatuar belirteçler arasındaki ilişki
The relationship between aqueous and serum magnesium levels and systemic inflammatory markers in patients with primary open-angle and pseudoexfoliative glaucoma
- Tez No: 972358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATILIM ARMAĞAN DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Aköz magnezyum düzeyi, aköz/serum magnezyum oranı, primer açık açılı glokom, psödoeksfoliatif glokom, serum magnezyum düzeyi, sistemik immün inflamatuar indeks, Aqueous magnesium level, aqueous/serum magnesium ratio, primary open-angle glaucoma, pseudoexfoliation glaucoma, serum magnesium level, systemic immune-inflammation index
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, primer açık açılı glokom (PAAG) ve psödoeksfoliyatif glokom (PEG) hastalarında aköz ve serum magnezyum (Mg) düzeylerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve ayrıca sistemik inflamatuar belirteçler ile Mg düzeyleri arasındaki olası ilişkileri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve karşılaştırmalı olarak planlanan bu gözlemsel çalışmaya, 29 PAAG'lı katarakt, 27 PEG'li katarakt ve 30 görme azalması sadece katarakta bağlı olan kontrol hastası dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan fakoemülsifikasyon cerrahi sırasında aköz hümor ve cerrahi öncesi alınan periferik venöz kandan serum örnekleri alınarak Mg düzeyleri ölçülmüştür. Ayrıca, tam kan sayımı verileri kullanılarak nötrofil/lenfosit oranı (NLO), platelet/lenfosit oranı (PLO) ve sistemik immün-inflamatuar indeks (Sİİ) hesaplanmıştır. Elde edilen veriler, optik koherens tomografi bulguları ve görme alanı parametreleri ile karşılaştırılarak istatistiksel analizleri yapılmıştır. Bulgular: Mg düzeyleri değerlendirmesinde, glokom grubunda serum Mg düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (1,97 ± 0,16 mg/dL vs. 2,06 ± 0,14 mg/dL; p = 0,010). Buna karşılık, glokomlu hastaların aköz humör Mg düzeyleri (1,84 ± 0,23 mg/dL vs. 1,57 ± 0,14 mg/dL; p < 0,001) ve aköz/serum Mg oranı (0,93 ± 0,09 vs. 0,76 ± 0,07; p < 0,001) kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksekti. Tanısal değerlerin belirlenmesi amacıyla yapılan Receiver Operating Charecteristic- Alıcı İşletim Karekteristiği (ROC) analizinde, aköz/serum Mg oranının glokom tanısında üstün bir ayırt edici güce sahip olduğu görülmüştür Area Under Curve-Eğri Altındaki Alan (AUC = 0,953). Özellikle PEG grubunda, aynı oranın tanısal performansı daha da iyi bulunmuş ve AUC değeri 0,990'a yükselmiştir. Hastalık şiddetiyle ilişkili analizlerde ise, çoklu doğrusal regresyon modeli artan aköz/serum Mg oranının daha kötü fonksiyonel sonuçlarla (düşük Visual Field Index (VFI), yüksek Mean Deviation (MD) ve Pattern Standart Deviation (PSD)) ve ileri glokom evresiyle anlamlı şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Öte yandan, daha yüksek serum Mg düzeylerinin glokomlu hastalarda inferior retina sinir lifi tabakası kalınlığının korunmasıyla bağlantılı olduğu saptanmıştır. Sistemik inflamatuar belirteçler (NLO, PLO, Sİİ) açısından ise glokomlu hastalar ile kontrol grubu arasında anlamlı bir fark gözlenmemiş; ROC analizleri de bu parametrelerin glokomu ayırt etmede zayıf performans gösterdiğini ortaya koymuştur. Sonuç: Bu çalışma, glokomlu hastalarda sistemik ve lokal Mg homeostazisinin bozulduğunu ortaya koymuştur. Özellikle aköz/serum Mg oranının, glokom tanısında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip güçlü bir biyobelirteç adayı olduğu ve hastalık şiddeti ile ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular, glokom patofizyolojisinde Mg metabolizmasının potansiyel rolünü desteklemekte ve Mg homeostazisini hedefleyen yeni nöroprotektif tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi için ileri araştırmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare aqueous and serum magnesium levels in patients with primary open‐angle glaucoma (POAG) and pseudoexfoliative glaucoma (PEG) to those of a healthy control group and to investigate possible relationships between systemic inflammatory markers and magnesium (Mg) concentrations. Materials and Methods: In this prospective, comparative observational study, we enrolled 29 cataract patients with POAG, 27 cataract patients with PEG, and 30 control patients whose visual impairment was attributable solely to cataract. During phacoemulsification surgery, aqueous humor samples were collected, and peripheral venous blood was drawn preoperatively to obtain serum. Mg concentrations in both fluids were measured. Complete blood‐count data were then used to calculate the neutrophil‐to‐lymphocyte ratio (NLR), platelet‐to‐lymphocyte ratio (PLR), and systemic immune‐inflammatory index (SII). These biochemical data were analyzed in relation to optical coherence tomography findings and standard automated perimetry parameters. Results: Serum Mg levels were significantly lower in the combined glaucoma group than in controls (1.97 ± 0.16 mg/dL vs. 2.06 ± 0.14 mg/dL; p = 0.010), whereas aqueous humor Mg levels and the aqueous/serum Mg ratio were both significantly elevated in glaucoma patients compared with controls (1.84 ± 0.23 mg/dL vs. 1.57 ± 0.14 mg/dL; p < 0.001 and 0.93 ± 0.09 vs. 0.76 ± 0.07; p < 0.001, respectively). Receiver operating characteristic (ROC) analysis demonstrated that the aqueous/serum Mg ratio had excellent discriminative power for glaucoma diagnosis area under curve (AUC = 0.953), and this performance was even better in the PEG subgroup (AUC = 0.990). Multiple linear regression analysis revealed that a higher aqueous/serum Mg ratio was significantly associated with worse functional outcomes—specifically lower visual field index (VFI), higher mean deviation (MD), higher pattern standard deviation (PSD) and more advanced glaucoma stage. Conversely, higher serum Mg levels correlated with preservation of inferior retinal nerve fiber‐layer thickness. No significant differences were observed between glaucoma and control groups in NLR, PLR, or SII, and these inflammatory markers demonstrated poor diagnostic performance by ROC analysis. Conclusions: The findings indicate disrupted systemic and local Mg homeostasis in glaucoma patients; in particular, the aqueous/serum Mg ratio emerges as a promising biomarker for glaucoma diagnosis, exhibiting high sensitivity and specificity and correlating with disease severity. These results support a potential role for Mg metabolism in glaucoma pathophysiology and underscore the need for further research into neuroprotective therapies aimed at restoring magnesium balance.