5XFAD Alzheimer hayvan modelinde prenatal ve laktasyon döneminde verilen nöronal membran prekürsörlerinin iskelet kası üzerine etkileri
Effects of neuronal membrane precursors administered during prenatal and lactation periods on skeletal muscle in the 5XFAD Alzheimer's animal model
- Tez No: 972416
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF NEDRET KESKİNÖZ, PROF. DR. MUSTAFA AKTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Anatomi, Nöroloji, Histology and Embryology, Anatomy, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı (AH), Mitokondriyal Fonksiyon, İskelet Kası, Nöronal Membran Prekürsörleri, İskelet Kası Morfolojisi caktır, Alzheimer hastalığı, Kas-iskelet sistemi, Mitokondrial hastalıklar, Alzheimer's Disease (AD), Mitochondrial Function, Skeletal Muscle, Neuronal Membrane Precursors, Morphology of Skeletal Muscle, Alzheimer disease, Musculoskelatal system, Mitochondrial diseases
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Daha sonra doldurulaBu çalışmada, Alzheimer hastalığında (AH) destekleyici diyetin iskelet kası dokusundaki yapısal ve metabolik değişikliklerin histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Prenatal ve laktasyon döneminde UMP, kolin ve balık yağı kombine diyetle beslenen 5xFAD Alzheimer modeli fareler (toplam n=36) 3, 6, 9 aylık olacak şekilde 4 gruba ayrıldı: KNTR (kontrol non-transgenik, n=9), KTR (kontrol transgenik, n=9), DTR (Deney non-transgenik, n=9) ve DTR (Deney transgenik, n=9) ayrıldı. Deney sonucunda farelerden elde edilen musculus gastrocnemius (m. gastrocnemius) dokuları, Hematoksilen- eosin (H&E) ve Periyodik Asit Schiff (PAS) boyamaları ile histopatolojik, Sitokrom c oksidaz (COXIV) antikoru ile immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. KTR gruplarında kas dejenerasyonu ve atrofi kaynaklı histopatolojik skor en yüksek bulunurken kas lifi çapları diğer gruplara kıyasla en düşük olarak ölçülmüştür. Destekleyici diyetin uygulandığı deney gruplarında ise kas lifi çapında artış gözlenmiştir. PAS reaksiyonlarıyla değerlendirilen glikojen içeriği açısından tüm yaş gruplarında destekleyici diyet uygulanan gruplarda glikojen birikimi kontrol gruplarına göre daha yüksek bulunmuştur. Mitokondriyal aktivite ve yoğunluğu yansıtan COXIV ekspresyonu, KTR grubunda yaşlanmayla birlikte azalma; destekleyici diyet uygulanan DNTR ve DTR gruplarında ise artış göstermiştir. Özellikle DTR grubunda, artan yaş ve Alzheimer patolojisine rağmen COXIV düzeyleri yüksek seyretmiştir. Bu çalışma ile destekleyici diyetin, AH sürecinde iskelet kasında meydana gelen yapısal ve metabolik bozulmaları hafifletici, koruyucu ve iyileştirici etkilere sahip olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktır.This study aimed to evaluate the structural and metabolic alterations in skeletal muscle tissue in Alzheimer's disease (AD) using histopathological and immunohistochemical methods, and to assess the potential effects of a supportive diet. A total of 36 5xFAD transgenic mice, an established AD model, were fed a combined diet containing uridine monophosphate (UMP), choline, and fish oil during the prenatal and lactation periods. The animals were divided into four groups at 3, 6, and 9 months of age: KNTR (control non-transgenic, n=9), KTR (control transgenic, n=9), DNTR (diet non-transgenic, n=9), and DTR (diet transgenic, n=9). Histological analysis of m. gastrocnemius tissues (H&E and PAS staining) and COXIV immunohistochemistry revealed that KTR mice showed the most severe muscle degeneration and atrophy, with the smallest fiber diameters. In contrast, diet-treated groups showed increased fiber diameter and glycogen content. COXIV expression decreased with age in the KTR group but increased in DNTR and DTR groups, remaining high in DTR mice despite aging and AD pathology. These findings suggest that a supportive diet may exert protective, restorative, and mitigating effects against structural and metabolic impairments in skeletal muscle associated with AD.