Termal yaşlandırma ve dezenfeksiyon işlemlerinin farklı yöntemlerle üretilen splint materyallerinin yüzey sertliği ve pürüzlülüğü üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of thermal aging and disinfection procedures on the surface hardness and surface roughness of splint materials fabricated by different manufacturing methods
  1. Tez No: 1011412
  2. Yazar: OGÜN OTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oklüzal splint, CAD/CAM, termal siklus, yüzey özellikleri, dezenfeksiyon, Occlusal splint, CAD/CAM, thermal cycling, surface properties, disinfection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, konvansiyonel ve dijital üretim yöntemleri ile hazırlanan oklüzal splint materyallerinin termal yaşlandırma ve kimyasal dezenfeksiyon protokolleri sonrası yüzey özelliklerinde meydana gelen değişimlerin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmada konvansiyonel ısı ile polimerize akrilik rezin, eklemeli yöntemle üretilen 3 boyutlu baskı reçinesi ve eksiltmeli yöntemle polimetilmetakrilat (PMMA) ve polieterterketon (PEEK) bloktan elde edilen dört farklı oklüzal splint materyali kullanıldı. Her materyal grubunda 40'ar örnek olacak şekilde toplam 160 örnek hazırlandı. Başlangıç ölçümleri alındıktan sonra tüm örnekler 5.000 döngü termal yaşlandırmaya tabi tutuldu ve ardından dört farklı solüsyonda (%1 sodyum hipoklorit, %2 klorheksidin, Corega tablet çözeltisi ve distile su [kontrol]) dezenfekte edildi (n=10). Deney sonunda yüzey pürüzlülüğü profilometre ile, yüzey sertliği ise Vickers mikrosertlik testi ile ölçüldü. İstatistiksel değerlendirme için uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanıldı; anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlendi. Bulgular: Tüm materyallerde termal yaşlandırma ve dezenfeksiyon sonrasında yüzey pürüzlülüğünde istatistiksel olarak anlamlı artış gözlendi (p<0,001). En belirgin pürüzlülük artışı sodyum hipoklorit grubunda, en düşük artış ise kontrol grubunda saptandı. Yüzey sertliği açısından, eksiltmeli yöntemle üretilen PMMA ve PEEK materyallerinde deney sonrası anlamlı azalma gözlenirken (p<0,05), 3B baskı reçinesi gruplarında sertlik değerlerinde artış saptandı. Akrilik rezinin yüzey sertliğinde ise anlamlı değişim olmadı (p>0,05). Sonuç: Termal yaşlandırma ve dezenfeksiyon, incelenen tüm oklüzal splint materyallerinin yüzey özelliklerini etkilemiştir. Eksiltmeli yöntem ile üretilen materyaller, özellikle PEEK, yüzey stabilitesi ve sertlik açısından konvansiyonel ve 3B baskı materyallerine göre daha dirençli bulunmuştur. Klinik uygulamalarda, dezenfeksiyon sıklığı ve kullanılan solüsyonun türü materyal özellikleri göz önünde bulundurularak seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the changes in the surface properties of occlusal splint materials prepared using conventional and digital manufacturing methods after thermal aging and chemical disinfection protocols. Method: Four different occlusal splint materials were used: heat-polymerized acrylic resin fabricated by the conventional technique, a resin produced by additive manufacturing (3D printing), and polymethyl methacrylate (PMMA) and polyetheretherketone (PEEK) blocks fabricated by subtractive manufacturing. A total of 160 specimens were prepared, with 40 specimens in each material group. After initial measurements, all specimens were subjected to 5,000 thermal aging cycles and then disinfected in four different solutions (1% sodium hypochlorite, 2% chlorhexidine, Corega tablet solution, and distilled water [control]) (n=10). At the end of the experiment, surface roughness was measured using a profilometer, and surface hardness was measured using the Vickers microhardness test. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for statistical analysis, with the significance level set at p<0.05. Results: All materials showed a statistically significant increase in surface roughness after thermal aging and disinfection (p<0.001). The most pronounced increase in roughness was observed in the sodium hypochlorite group, while the lowest increase occurred in the control group. Regarding surface hardness, a significant decrease was observed in the subtractively manufactured PMMA and PEEK materials after the experiment (p<0.05), whereas 3D-printed resin groups showed an increase in hardness values. No significant change was observed in the surface hardness of acrylic resin (p>0.05). Conclusion: Thermal aging and disinfection affected the surface properties of all examined occlusal splint materials. Subtractively manufactured materials, especially PEEK, were found to be more resistant in terms of surface stability and hardness compared to conventional and 3D-printed materials. In clinical applications, the frequency of disinfection and the type of solution should be selected considering the material properties.