Medyada kadın gazetecilerin temsili:“Kuş Uçuşu”dizisi örneği
Representation of women journalists in the media: The case of the series“Kuş Uçuşu”
- Tez No: 972527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ŞARDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın Gazeteci, Temsil, Kuş Uçuşu Dizisi, Kadın gazeteciler, Televizyon dizileri, Gender, Women Journalists, Representation, Kus Ucusu TV Series, Television serials
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Toplumsal cinsiyet rolleri, bireylerin konumlarını belirlerken medya bu rollerin üretilmesinde ve pekiştirilmesinde etkilidir. Kadın temsilleri genellikle kalıplaşmış ve ataerkil bakışla sunulmaktadır. Bu durum, toplumsal eşitsizlikleri kurgusal içeriklere taşır. Medya, toplumu yansıtmanın ötesinde, cinsiyet algılarını şekillendiren ideolojik bir araçtır. Bu tez, dijital platformda yayınlanan Kuş Uçuşu dizisi aracılığıyla kadın gazetecilerin medya temsillerini toplumsal cinsiyet normları bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Kadın gazeteci karakterler, mesleki etik ve kariyer motivasyon temalarına göre dört özgün kategoride sınıflandırılarak betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiştir.“Aslanlar”etik değerlere bağlı, lider gazetecileri;“Kuşlar”hırslı, yükselme niyetinde olan genç gazetecileri;“Kral Olamamış Aslanlar”etik dışı yöntemlerle gücünü korumaya çalışanları;“Hayranlar”ise mesleğe dışarıdan bakan, belirsiz yönelimli karakterleri temsil etmektedir. Bu sınıflandırma, kadın gazetecilerin mesleki kimliklerini etik ve güç ilişkileri bağlamında analiz etme olanağı sunmaktadır. Bulgular, etik değerlere bağlı kadın gazeteci temsillerinin mesleki sorumluluğu ve ideal gazeteciliği vurguladığını; buna karşın etik dışı davranışlar sergileyen karakterlerin medya manipülasyonuna açık yapılarıyla gerçek ile algı arasında bulanıklık yarattığını göstermektedir. Böylece, haberin doğruluğu ve tarafsızlığı konusunda sorumluluk ve etik anlayışın önemi öne çıkarken, bu çizginin aşılmasının bedelleri de gözler önüne serilmektedir. Özetle bu çalışma, popüler kültürün kadın gazeteci kimliğini nasıl dönüştürdüğünü sorgulayan çok katmanlı bir analiz sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gender roles shape individuals' positions in society, and the media plays a significant role in producing and reinforcing these roles. Representations of women are often presented through stereotypical and patriarchal lenses. This situation transfers societal inequalities into fictional content. The media functions not only as a reflection of society but also as an ideological tool that shapes perceptions of gender. This thesis aims to examine the media representations of female journalists in the series Kuş Uçuşu (As the Crow Flies), broadcast on a digital platform, within the context of gender norms. Female journalist characters are analyzed using a descriptive analysis method and categorized into four original groups based on themes of professional ethics and career motivation.“Lions”represent ethical, leading journalists;“Birds”are ambitious, young journalists aiming to rise;“Lions Who Could Not Become Kings”depict those who try to maintain their power through unethical means; and“Admirers”symbolize characters observing journalism from the outside with unclear motivations. This classification allows for an analysis of female journalists' professional identities within the context of ethics and power relations. Findings reveal that representations of ethically grounded female journalists emphasize professional responsibility and ideal journalism, whereas characters exhibiting unethical behavior blur the line between reality and perception through their susceptibility to media manipulation. Thus, the importance of responsibility and ethical understanding in terms of news accuracy and impartiality becomes evident, while the consequences of crossing this line are also made visible. In summary, this study offers a multilayered analysis that questions how popular culture transforms the identity of female journalists.