Kırgızistan siyasetinde kadınların temsili: Basın analizi (Veçerniy Bişkek ve Agım gazeteleri örneği)
Women's representation in Kyrgyzstan politics: Media analyses (of Vecherniy Bishkek and Agym newspapers)
  1. Tez No: 577986
  2. Yazar: SANİYA SALMANOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ASUDE TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, toplumsal cinsiyet, feminizm, medya, kamuoyu, basın, gazeteler, parlamento, seçim, kota, Women, gender, feminism, media, public, newspaper, parliament, elections, quota.
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Kırgizistan Cumhuriyeti Orta Asya ülkeleri arasındaki en 'demokratik' ülke olarak tanınmaktadır. Bir ülkede demokratik sistemin en önemli parçası olarak bilinen medya, ülkedeki siyasî, ekonomik, sosyal, toplumsal dinamiklerin sonucunda halkın bilgilendirilmesi, eğitilmesi, eğlendirilmesi, kamuoyunun yönlendirilmesi için çeşitli kanaatler oluşturma, halkı yönlendirme ve en önemli görevi olarak da haber verme işlevleriyle görevlendirilmiştir. Bir ülkenin demokratik prensiplere uyduğunu gösteren unsur da insanların her alanda eşit olmasıdır. Bir toplumun gelişmesi için toplumun her iki üyesinin eşit haklara sahip olması gerekmektedir. Hiçbir şekilde ayrım yapılmamalı ve erkek kadından veya kadın erkekten daha üstün değildir, denge sağlanarak ister siyasette isterse de aile hayatında kadın erkek birbiriyle etkileşim içinde ve birbirine yardımcı olmak ve birbirini tamamlamak amacıyla çalışmalıdır. Ancak kadın erkek eşitliği sağlandığı durumarda ülkemiz gerçek gelişme yolunda ciddi adımlar atacaktır. Bu tezde Kırgızistan yazılı basının temsil eden ve reytingi en yüksek olan hükümet yanlısı yayın yapan günlük gazete 'Veçerniy Bişkek' ve bunun karşınsında bulunan özel gazete 'Agım' ele alınmıştır. Ülkemizde halkın takip ettiği bu iki önemli gazetenin seçim dönemini kapsayan 22 Şubat 2005 - 22 Mart 2005 ve 1-31 Aralık 2007 tarihleri arasında yayınlanan gazeteleri ele alarak kadınların gazetelerdeki haberlere yansıması incelenmiştir. Kitle iletişim araçları insanların siyasal fikirlerini doğrudan değiştirme, fakat boşlukları seçmenlerin var olan inanç ve tercihleriyle uyumlu bilgilerle doldurmalarına yol açar1. Basında kadın hangi kimlikle sunulduğu ve siyasetçi kadının hangi kimlikle sunulduğu incelenmektedir. Ayrıca siyasetçi kadın hakkında gazetelerde çıkan haberin negatif, nötr, pozitif olarak saymaca içerik analizi yapılmıştır. Bunlarla birlikte yayınlanan bu iki gazetedeki kadınlarla veya 'kadın' kelimesi geçen haberlerde gazetecilerin cinsiyeti araştırılmıştır. Çalışmanın çözümleme kısmı içerik analizi metoduyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Kyrgyz Republic is known as the most democratic country among all the Central Asian countries. The mass media is one of the major parts of the democratic country which is through political, economic, social dynamics informing, training, entertaining community and the main task is making news, also directing community by creating various conclusions. The main element of democratic principles is equality of people in any areas. For the development of a society, there should be equal rights of both members of the society. There should be no gender inequality as neither man nor woman can be seen as superior to one another. In politics, as well as in family life, men and women have to be together, interacting, helping and completing each other. The equality of the men and women of our country will be provided real development and take serious steps on the way of development. In this thesis representations from the Kyrgyz Republic's highest rated broadcasting pro-government daily newspaper entitled“Vecherniy Bishkek”and another private opposition newspaper called“Agym”have been taken. In our country where people follow the election of the two major newspapers covering the period February 22, 2005 - 22 March 2005 and published in the newspaper, between 1-31 December 2007 the reflection of the women reported in the newspapers was analyzed. Media changes people's political ideas directly, but there are gaps in the electorate are filling with information in line with the beliefs and preferences. The politician women with which the woman's identity is presented by media has been investigated. Moreover, female politicians in the newspaper are reported in negative, neutral, positive nominal content analysis was conducted. Articles in these two papers published by them about woman, mention the word“woman”in the news and the sex of that journalists has been investigated. Part of the analysis method were conducted of content analysis studies.