Dijital bankacılık kullanımında bireysel müşterilerde algılanan hizmet kalitesinin SERVQUAL yöntem ile ölçülmesi
Measuring the perceived service quality of individual customers in digital banking use by SERVQUAL method
- Tez No: 972528
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Bankacılık, Bireysel Müşteriler, Algılanan Hizmet Kalitesi, SERVQUAL Yöntemi, Digital Banking, Individual Customers, Perceived Service Quality, SERVQUAL Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Endüstri İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, dijital bankacılık kullanımında bireysel müşterilerin algıladığı hizmet kalitesinin SERVQUAL modeli ile ölçülmesi amaçlanmıştır. Araştırma, dijital bankacılığın temel unsurları olan hız, erişilebilirlik, güvenlik ve kullanım kolaylığına odaklanarak, bu unsurların müşteri memnuniyeti, sadakati ve banka performansı üzerindeki etkilerini incelemiştir. SERVQUAL modelinin beş boyutu (güvenilirlik, duyarlılık, güvence, empati ve somutluk) çerçevesinde değerlendirilen hizmet kalitesi, bireysel müşterilerin memnuniyet düzeylerini anlamada kritik bir araç olarak kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, güvenilirlik ve duyarlılık boyutlarının müşteriler açısından özel bir öneme sahip olduğunu ortaya koymuştur. Hizmetlerin zamanında ve doğru sunulması ile sorunlara hızlı çözüm sağlanması, müşteri memnuniyetini artıran başlıca faktörler olarak belirlenmiştir. Ayrıca, güvenlik ve gizlilik konularında alınan önlemlerin, müşterilerin dijital bankacılık hizmetlerine olan güvenini ve sadakatini güçlendirdiği saptanmıştır. Çalışma, müşterilerin demografik özellikleri, eğitim düzeyleri ve meslek gruplarına göre algıladıkları hizmet kalitesindeki farklılıkları da ortaya koymuş ve dijital bankacılık hizmetlerinde kişiselleştirilmiş stratejilerin gerekliliğini vurgulamıştır. SERVQUAL modeli, dijital bankacılık hizmet kalitesinin ölçülmesinde etkili bir yöntem olarak öne çıkmış ve müşteri odaklı iyileştirmeler için stratejik bir rehber sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the service quality perceived by individual customers in digital banking use with the SERVQUAL model. The research focused on speed, accessibility, security and ease of use, which are the basic elements of digital banking, and examined the effects of these elements on customer satisfaction, loyalty and bank performance. Service quality, evaluated within the framework of the five dimensions of the SERVQUAL model (reliability, responsiveness, assurance, empathy and tangibility), has been used as a critical tool in understanding the satisfaction levels of individual customers. Research results revealed that reliability and responsiveness dimensions are of particular importance for customers. Providing services in a timely and accurate manner and providing quick solutions to problems have been identified as the main factors that increase customer satisfaction. In addition, it has been determined that the measures taken on security and privacy issues strengthen customers' trust and loyalty in digital banking services. The study also revealed the differences in service quality perceived by customers according to their demographic characteristics, education levels and professional groups, and emphasized the necessity of personalized strategies in digital banking services. SERVQUAL model has stood out as an effective method for measuring digital banking service quality and offers a strategic guide for customer-focused improvements.