Farklı beyazlatma ajanlarının metal braketlerin iyon salınımına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of different bleaching agents on ion release from metal brackets
- Tez No: 972538
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA BULUT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortodonti, Ortodontik braketler, İn vitro, Orthodontics, Orthodontic brackets, In vitro
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu in-vitro deneysel çalışmada, ofis tipi beyazlatma ajanlarına maruz bırakılan farklı üreticilere ait paslanmaz çelik ortodontik braketlerden salınan metal iyon miktarları değerlendirilmiştir. Üç farklı üreticiye ait toplam 90 adet MBT reçeteli (0.022 slot) paslanmaz çelik braket, %40 hidrojen peroksit (HP), %45 karbamid peroksit (KP) ve yapay tükürük (kontrol) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Braketler, 0,5 mL beyazlatma solüsyonunda 40 dakika bekletildikten sonra 10 mL yapay tükürüğe aktarılmış ve 37 °C'de 28 gün süreyle bekletilmiştir. Dokuz metal iyonu (nikel, krom, kobalt, stronsiyum, bakır, çinko, titanyum, kurşun, kadmiyum) salınımı (μg/L) Indüktif Eşleşmiş Plazma–Optik Emisyon Spektrometresi (ICP-OES) ile kantitatif olarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler non-parametrik testler kullanılarak istatistiksel olarak analiz edimiştir İyon salınımının hem kullanılan beyazlatıcı ajanın türüne hem de braketlere göre değiştiğini göstermiştir. Hidrojen peroksit (HP) ve karbamid peroksit (KP) solüsyonları yapay tükürük koşullarına göre genel olarak daha fazla iyon salınımına neden olmuştur. American Orthodontics™ Mini Master braketler kobalt, krom, bakır, stronsiyum, titanyum, kurşun ve kadmiyum metallerinde en yüksek salınımı gösterirken; çinko iyonunda en düşük salınımı gösteren grup olmuştur. Dentaurum™ Discovery Smart braketler çalışmada kullanılan iyonların hiçbirinde en yüksek değeri göstermezken; nikel, krom, bakır, stronsiyum, titanyum, kurşun ve kadmiyum metallerinde en düşük salınımı göstermiştir. 3M Unitek™ Solventum braketler nikel ve çinko iyonlarında en yüksek; kobalt iyonunda en düşük salınımı göstermiştir. Kullanılan braket tipi ve solüsyon türüne bağlı olarak salınım miktarlarında anlamlı farklar gözlenmiştir (p<0.005). Sonuçlar, materyal ve solüsyon etkileşiminin biyouyumluluk açısından klinik olarak dikkate alınması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This in-vitro experimental study aimed to evaluate the amount of metal ion release from stainless steel orthodontic brackets produced by different manufacturers after exposure to in-office bleaching agents. A total of 90 MBT prescription (0.022" slot) stainless steel brackets from three different manufacturers were divided into three groups: 40% hydrogen peroxide (HP), 45% carbamide peroxide (CP), and artificial saliva (control). Brackets were immersed in 0.5 mL of bleaching solution for 40 minutes, then transferred to 10 mL of artificial saliva and incubated at 37 °C for 28 days. The release of nine metal ions (nickel, chromium, cobalt, strontium, copper, zinc, titanium, lead, cadmium) was quantitatively analyzed using Inductively Coupled Plasma–Optical Emission Spectrometry (ICP-OES). Data were statistically analyzed using non-parametric tests. The amount of ion release varied depending on both the type of bleaching agent used and the bracket brand. Hydrogen peroxide (HP) and carbamide peroxide (CP) solutions caused higher ion release compared to artificial saliva. American Orthodontics™ Mini Master brackets exhibited the highest release of cobalt, chromium, copper, strontium, titanium, lead, and cadmium, while showing the lowest release for zinc. Dentaurum™ Discovery Smart brackets did not exhibit the highest release for any ion and showed the lowest release of nickel, chromium, copper, strontium, titanium, lead, and cadmium. 3M Unitek™ Solventum brackets showed the highest release of nickel and zinc, and the lowest release of cobalt. Significant differences were observed in ion release depending on bracket type and bleaching solution (p<0.005). The findings indicate that the interaction between material and bleaching agent should be clinically considered.