Rhodamine 6g'nin farklı ortamlarda diot lazer destekli oksidasyonu
Oxidation of rhodami̇ne 6g in different media assisted by diode laser
  1. Tez No: 972545
  2. Yazar: AHMET ALPER KAVUKLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MURAT GİZİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Absorbans, Lazer diyodu, Rodamin, Absorbans, Laser diodes, Rhodamine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, çevresel kirleticilerin giderilmesi amacıyla, subkritik su ortamında diyot lazer destekli kimyasal oksidasyon süreçleri araştırılmıştır. Model kirletici olarak Rhodamine 6G boyası seçilmiş ve çözeltisi ultrasonik homojenizatör kullanılarak hazırlanmıştır. Oksidasyon reaksiyonları %50 derişiminde hidrojen peroksit (H₂O₂) ile gerçekleştirilmiştir. Renk giderimi ve mineralizasyon verimliliğini değerlendirmek için Toplam Organik Karbon (TOC) analizleri ve UV-Vis spektrofotometrik ölçümler yapılmıştır. Geleneksel ultrasonik ve termal yöntemlerle karşılaştırıldığında, diyot lazer destekli oksidasyonun belirgin şekilde daha yüksek performans gösterdiği belirlenmiştir. Subkritik koşullarda lazer ve H₂O₂ kombinasyonu ile %90'a kadar TOC giderimi elde edilmiştir. Bu bulgular, diyot lazer destekli ileri oksidasyon süreçlerinin, kalıcı organik kirleticilerin parçalanmasında etkili ve çevre dostu bir alternatif sunduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the chemical oxidation processes assisted by diode laser in a subcritical water medium for the removal of environmental pollutants. Rhodamine 6G dye was selected as the model contaminant, and its solution was prepared using an ultrasonic homogenizer. Oxidation reactions were carried out with 50% hydrogen peroxide (H₂O₂). Total Organic Carbon (TOC) analysis and UV-Vis spectrophotometric measurements were used to evaluate color removal and mineralization efficiency. Compared to conventional ultrasonic and thermal methods, the diode laser-assisted oxidation showed significantly higher performance. Under subcritical conditions, the combination of laser and H₂O₂ achieved up to 90% TOC removal. These findings demonstrate that diode laser-assisted advanced oxidation processes offer an effective and environmentally friendly alternative for the degradation of persistent organic pollutants.