De facto devletlerde insan haklarına uyum: Patron devletin rejim tipi ve asimetrik bağımlılık ilişkisi
Human rights compliance in de facto states: The regime type of the patron state and the relationship of asymmetric dependency
- Tez No: 972671
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK BİLGEHAN ÖZPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: De facto Devletler, İnsan Hakları, Asimetrik Bağımlılık, De facto States, Human Rights, Asymmetric Dependency
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tobb Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, uluslararası alanda sınırlı tanınmaya sahip defacto devletlerin insan hakları normlarına uyum düzeylerini incelemektedir. Çalışmanın temel amacı, bu yapıların insan hakları politikalarının, onları destekleyen patron devletin rejim tipi ve aralarındaki asimetrik bağımlılık ilişkileri aracılığıyla nasıl şekillendiğini analiz etmektir. Kosova ve Abhazya örnekleri karşılaştırmalı yöntem ve süreç izleme tekniğiyle incelenmiştir. Bulgular, liberal-demokratik patron devletlerin insan hakları uyumunu teşvik ederken otoriter patron devletlerin bu alanı zayıflattığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the human rights compliance of de facto states with limited international recognition. It focuses on how their human rights policies are shaped by the regime type of the patron state and the nature of asymmetric dependence between them. Using a comparative case study and process tracing, the research analyzes Kosovo and Abkhazia. The findings show that liberal-democratic patron states tend to enhance human rights compliance, whereas authoritarian ones tend to undermine it.