Sürdürülebilir hastaneler ve ameliyathane birimi personelinin yeşil hastane farkındalığı: Sakarya örneği
Sustainable hospitals and operating room unit personnel's green hospital awareness: Sakarya example
- Tez No: 972675
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Yeşil Hastane, Ameliyathane, Sağlık Yönetimi, Sustainability, Green Hospital, Operating Room, Healthcare Management
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık sektöründe çevresel sürdürülebilirliğin artırılmasına yönelik önemli bir yaklaşım olan yeşil hastane kavramının, Sakarya ilindeki kamu hastanelerinde görev yapan ameliyathane birimi personeli nezdindeki farkındalık düzeyini ölçmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada ameliyathane birimi personelinin sürdürülebilir hastane uygulamalarıyla ilgili bilgi, tutum ve farkındalıklarının ölçülmesi hedeflenmektedir. Bu tez çalışması nicel bir yöntemle gerçekleştirilmiş olup araştırmanın verileri 250 katılımcıdan oluşan kişisel bilgi formu ve yeşil hastane tasarım ölçeği'den oluşan bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Bu tez çalışmasındaki istatistiki analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak elde edilmiştir. İstatistiksel olarak anlamlı farklar katılımcıların demografik değişkenleri ile yeşil hastane farkındalığı arasındaki belirli boyutlarda tespit edilmiştir. Bulgular, ameliyathane çalışanlarının yeşil hastane uygulamaları konusundaki bilgi düzeylerinin orta seviyede olduğunu; özellikle enerji verimliliği, su kullanımı, atık ayrıştırma gibi alanlarda farkındalığın artırılması gerektiği anlaşılmaktadır. Ameliyathane birimlerinin hastane genelinde en fazla atık ve enerji tüketimi gerçekleştiren alanlar arasında yer alması sebebiyle, bu birimlerde çalışan personelin sürdürülebilirlik konusunda eğitilmesi kritik önemdedir. Sonuç itibariyle bu çalışmada erkek katılımcıların su verimliliği alt boyutunda farkındalıklarının daha fazla olduğu, 40-49 yaş aralığında bulunan katılımcıların enerji verimliliği ile materyal ve kaynaklar alt boyutlarnda farkındalık daha fazla olduğu, evli katılımcıların enerji verimliliği alt boyutunda farkındalıklarının fazla olduğu, lise mezun olan katılımcıların enerji verimliliği, su verimliliği ile materyal ve kaynaklar alt boyutlarında farkındalıkları daha fazla olduğu, temizlik personeli olarak görev yapan çalışanların enerji verimliliği ile materyal ve kaynaklar alt boyutunda farkındalılklarının daha yüksek olduğu, 10 yıl ve üzeri deneyime sahip çalışanların enerji verimliliği ile materyal ve kaynaklar alt boyutunda farkındalıklarının daha fazla olduğu, ameliyathane çalışma süresi 10 yıl ve üzerinde olan katılımcıların enerji verimliliği alt boyutunda farkındalıları daha fazla olduğu, yeşil hastane kavramı hakkında bilgi sahibi olan katılımcıların enerji verimliliği ile materyal ve kaynaklar alt boyutlarında farkındalık düzeylerinin daha yüksek olduğunu son olarak tıbbi atıkların doğru bir şekilde ayrıştırılması konusundaki bilgi düzeyleri çok yeterli olan katılımcıların enerji verimliliği, su verimliliği ile materyal ve kaynaklar alt boyutundaki farkındalıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Bu tez, sağlık yöneticileri ve karar vericilere yönelik politika önerileri sunulmasına ve sürdürülebilirlik bilincinin artırılmasına katkı sağlayacak bir kaynak niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to measure the level of awareness of the concept of green hospitals, an important approach to increasing environmental sustainability in the healthcare sector, among operating room unit staff working in public hospitals in the province of Sakarya. The research aims to measure the knowledge, attitudes, and awareness of operating room unit staff regarding sustainable hospital practices. This thesis study was conducted using quantitative methods, and data were collected through a survey consisting of a personal information form and a green hospital design scale from 250 participants. Analyses in the study were performed using the SPSS 25.0 programme. Statistically significant differences were identified between demographic variables and green hospital awareness in certain dimensions. The findings indicate that operating room staff have a moderate level of knowledge about green hospital practices and that awareness needs to be increased, particularly in areas such as energy efficiency, water use, and waste separation. Since operating rooms are among the areas with the highest waste and energy consumption in hospitals, it is critical to educate staff working in these units on sustainability. In conclusion, this study found that male participants had higher awareness in the water efficiency sub-dimension, participants aged 40-49 had higher awareness in the energy efficiency and materials and resources sub-dimensions, married participants have higher awareness in the energy efficiency sub-dimension, high school graduates have higher awareness in the energy efficiency, water efficiency, and materials and resources sub-dimensions, cleaning staff have higher awareness in the energy efficiency and materials and resources sub-dimensions, Employees with 10 years or more of experience have higher awareness in the energy efficiency and materials and resources sub-dimensions, Participants with 10 years or more of operating room work experience have higher awareness in the energy efficiency sub-dimension, Participants who are knowledgeable about the concept of green hospitals have higher levels of awareness in the sub-dimensions of energy efficiency and materials and resources. Finally, participants with a high level of knowledge about the proper separation of medical waste have higher levels of awareness in the sub-dimensions of energy efficiency, water efficiency, and materials and resources. This thesis serves as an important resource that will contribute to the development of policy recommendations for healthcare managers and decision-makers and to the enhancement of sustainability awareness.