Vardenafil'in sıçan arka bacak flebinde iskemi reperfüzyon hasarına etkisi
The effect of vardenafil on ischemia reperfusion injury in the rats hindlimb flap
- Tez No: 972758
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN ÖKSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Femoral arter, femoral arter arka bacak flebi, flep, iskemi reperfüzyon, vardenafil, Vardenafil, femoral artery hind limb flap, ischemia-reperfusion, femoral artery, flap
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Flepler, rekonstrüktif cerrahide geniş kullanım alanına sahip olmakla birlikte, iskemiye bağlı doku kaybı önemli bir sorun teşkil etmektedir. İskemi süreci, dokuların oksijen ve besin kaynağından yoksun kalmasına neden olurken, reperfüzyon sırasında oluşan serbest oksijen radikalleri (SOR) ve inflamatuar yanıt, hücresel hasarı daha da artırmaktadır. Vardenafilin daha önce birçok farklı dokuda antioksidan, vazodilatör ve antiinflamatuar özelliklerinin iskemi reperfüzyon (İ/R) hasarı üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı ise vardenafilin sıçan arka bacak flebinde İ/R hasarına karşı koruyucu etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Deneysel modelde Wistar Albino cinsi 30 sıçan, üç gruba ayrılmıştır: Sham grubu, kontrol grubu ve vardenafil tedavi grubu. İskemi, femoral arterin 4 saat süreyle vasküler klemp ile kapatılması, reperfüzyon ise klemplerin kaldırılması ile sağlanmıştır. Vardenafil deney grubuna 2 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak uygulanmıştır. İskemi reperfüzyon hasarı kanda biyokimyasal, dokuda histopatolojik ve immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Vardenafil uygulanan grupta kontrol grubuna kıyasla deri ve kas biyopsilerinde 3. ve 7. gün ödem, nekroz, inflamasyon, kas düzensizliği, süperoksit dismutaz (SOD) ve vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) düzeylerinde anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Vardenafil uygulanan grubun 3. gün ile 7. Gün verileri kendi içinde kıyaslandığında ödem, nekroz, inflamasyon ve kas düzensizliği düzeylerinde anlamlı azalma; kollajen, vaskülarite, SOD ve VEGF seviyelerinde ise anlamlı artış tespit edilmiştir. Biyokimyasal parametrelerden vardenafil uygulanan grupta 1. güne kıyasla . gün nitrik oksit (NO) düzeylerinde anlamlı bir şekilde azalma görülmüştür. Sonuç: Vardenafil İ/R hasarına karşı koruyucu etki göstermektedir. Bu çalışma, vardenafilin rekonstrüktif cerrahide İ/R kaynaklı doku kayıplarını önlemede potansiyel bir ajan olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Flaps have a wide range of applications in reconstructive surgery; however, tissue loss due to ischemia remains a significant challenge. The ischemic process deprives tissues of oxygen and nutrients, while free oxygen radicals and the inflammatory response generated during reperfusion further exacerbate cellular damage. The antioxidant, vasodilatory, and anti-inflammatory properties of vardenafil have previously been evaluated in various tissues concerning ischemia-reperfusion (I/R) injury. The aim of this study is to investigate the protective effects of vardenafil against I/R injury in the rat hind limb flap model. Materials and Methods: In this experimental model, 30 Wistar Albino rats were divided into three groups: the sham group, the control group, and the vardenafil treatment group. Ischemia was induced by clamping the femoral artery for 4 hours, and reperfusion was achieved by removing the clamps. Vardenafil was administered intraperitoneally to the treatment group at a dose of 2 mg/kg. Ischemia-reperfusion injury was assessed through biochemical analysis of blood samples, and histopathological and immunohistochemical evaluations of tissue samples. Results: In the vardenafil-treated group, compared to the control group, significant differences were observed in skin and muscle biopsies on days 3 and 7 in terms of edema, necrosis, inflammation, muscle disorganization, and levels of SOD and VEGF. When comparing day 3 to day 7 within the vardenafil group, a significant reduction in edema, necrosis, inflammation, and muscle disorganization was noted, while collagen deposition, vascularity, and levels of SOD and VEGF showed a significant increase. Additionally, in biochemical parameters, a significant reduction in NO levels was observed on day 7 compared to day 1 in the vardenafil-treated group. Conclusion: Vardenafil demonstrates a protective effect against ischemia- reperfusion injury. This study suggests that vardenafil may be considered a potential agent for preventing ischemia-reperfusion-induced tissue loss in reconstructive surgery.