Klimakterik dönemdeki kadınlarda alt üriner sistem semptomlarını etkiyen faktörler ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile ilişkisi
Factors affecting lower urinary tract symptoms in women in the climacteric period and their relationship with healthy lifestyle behaviors
- Tez No: 972804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH KÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Alt üriner sistem semptomları, Sağlıklı yaşam biçimi davranışları, Klimakteryum, Hemşire, Lower urinary tract symptoms, Healthy lifestyle behaviors, Climacterium, Nurse
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
TOPTİMUR Hülya (2025). Klimakterik Dönemdeki Kadınlarda Alt Üriner Sistem Semptomlarını Etkiyen Faktörler ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ile İlişkisi, Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği AD., Yüksek Lisans Tezi, Ankara Amaç: Klimakterik dönemdeki kadınlarda alt üriner sistem semptomlarını etkiyen faktörler ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini; 01.01.2023-31.12.2023 tarihleri arasında SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, üroloji polikliniğine başvuran, 40-65 yaş arası araştırmanın dahil edilme kriterlerini karşılayan 300 kadından oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından yüz yüze olarak“Tanıtıcı Özellikleri Formu”,“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışı Ölçeği II (SYBDÖ)”ve“Bristol Kadın Alt Üriner Sistem Semptomları Soru Formu (BKAÜSS-SF)”kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler, SPSS (IBM SPSS Statistics 27) adlı paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan kadınların yaş ortalaması 54,10(±8,94) ve menopoz yaş ortalaması ise 47,29(±2,78)'dir. Kadınların yaş sınıflarına ve Beden Kitle İndeksi (BKİ) kategorilerine göre BKAÜSS-SF ölçeğinden aldığı toplam puan ortalamaları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (sırasıyla p=0,01; p<0,001). Kadınların parite durumuna göre BKAÜSS-SF toplam puanları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p=0,005). Alkol kullanma durumuna göre depolama puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p=0,038). Çalışmaya katılan kadınların kabızlık, diyabet, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) geçirme ve kegel egzersizi yapma durumlarına göre BKAÜSS-SF ölçek puanları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir (sırasıyla p=0,02; p<0,001; p=0,046; p<0,001). Kadınların depolama semptomu; sağlık sorumluluğu, beslenme ve toplam SYBDÖ II puanları arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Kadınların idrar yapma ile manevi gelişim arasında negatif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r=-0,113; p=0,049). Kadınların cinsel yaşam ile beslenme arasında negatif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir (r=-0,167; p=0,004). Sonuç: Klimakterik dönemdeki kadınlarda AÜSS'ye yönelik etkilenmeler arttıkça yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkilenmektedir. Kadınların yaşam kalitelerini arttırmak için sağlıklı yaşam biçimi davranışları geliştirmeleri sağlanmalıdır. Hemşireler sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını geliştirici eğitimler ve AÜSS yönetimi ile ilgili danışmanlık önerebilir.
Özet (Çeviri)
TOPTİMUR Hülya (2025). Factors Affecting Lower Urinary Tract Symptoms in Women in the Climacteric Period and Their Relationship with Healthy Lifestyle Behaviors, Gülhane Health Sciences Institute, Department of Obstetrics and Gynecology Nursing, Master's Thesis, Ankara Aim: To invastigate the factors affecting lower urinary tract system symptoms in women in the climacteric period and their relationship with healthy lifestyle behaviors. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 300 women aged 40-65 who met the inclusion criteria and applied to the urology clinic of SBU Gülhane Training and Research Hospital between 01.01.2023 and 31.12.2023. The data were collected face to face by the researcher using the“Descriptive Characteristics Form”,“Healthy Lifestyle Behavior Scale II (HLBS)”and“Bristol Female Lower Urinary Tract Symptoms Questionnaire (BFLUTS)”. The collected data were analyzed with the SPSS (IBM SPSS Statistics 27) package program. Results: The age of the non-participating working women was 54.10 (±8.94) and the age of menopause was 47.29 (±2.78). A significant difference was found between the mean perspectives of the total scores obtained from the BFLUTS treatment according to the age classes and Body Mass Index (BMI) categories of the women (p=0.01; p<0.001, respectively). A statistically significant difference was found between the groups in terms of BFLUTS total scores according to the parity status of women (p=0.005). A statistically significant difference was found in terms of storage scores according to alcohol use status (p=0.038). A statistically significant difference was found between the groups in terms of BFLUTS scale scores according to the constipation, diabetes, urinary tract infection (UTI) and Kegel exercise status of the women participating in the study (p=0.02; p<0.001; p=0.046; p<0.001, respectively). A positive statistically significant relationship was found between the storage symptom of women; health responsibility, nutrition and total HLBS II scores (p<0.05). A negative, very weak and statistically significant relationship was found between women's urination and spiritual development (r=-0.113; p=0.049). A negative, very weak and statistically significant relationship was found between women's sexual life and nutrition (r=-0.167; p=0.004). Conclusion: As the effects of LUTS increase in women during the climacteric period, their quality of life is negatively affected. In order to increase the quality of life of women, they should be encouraged to develop healthy lifestyle behaviors. Nurses can recommend training to develop healthy lifestyle behaviors and counseling on LUTS management.