Servikal radikülopatide ultrasonografi eşliğinde uygulanan servikal retrolaminar blok ve floroskopi eşliğinde servikal epidural enjeksiyonun etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of ultrasound-guided cervical retrolaminar block and fluoroscopy-guided cervical epidural injection in cervical radiculopathy
  1. Tez No: 972900
  2. Yazar: NATIA ARVELADZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT DURMUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal radikülopati, Servikal epidural enjeksiyon, Servikal retrolaminar blok, Cervical radiculopathy, Cervical epidural injection, Cervical retrolaminar block
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Servikal radikülopati, yaşam kalitesini ve iş gücünü önemli ölçüde etkileyen toplumda oldukça sık görülen bir klinik durumdur(1). Konservatif tedavilere dirençli hastalarda en sık uygulanan girişimsel yöntemlerden biri servikal epidural steroid enjeksiyonudur (SESİ). Ancak etkinlik ve güvenlik açısından tartışmalar devam etmektedir. Servikal retrolaminar blok (SRLB), nöral aksa girilmesi gerekmediği için SESİ'den daha güvenli kabul edilebilir(2)Bu çalışmada, dirençli servikal radiküler ağrısı olan hastalarda servikal retrolaminar blokun servikal epidural enjeksiyona göre daha güvenli bir alternatif olduğu hipotezini test ettik. Bu çalışma, İstanbul Medipol Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu'nun E-66291034-202.3.02-7350 sayılı kararı ile onay alması sonrasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde prospektif, randomize kontrollü bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir (Ek 1). Yöntem: Aralık 2024 – Haziran 2025 tarihleri arasında prospektif, randomize, kontrollü olarak yürütülen çalışmaya 70 hasta dahil edildi. Kapalı zarf yöntemi ile randomize edilen hastalar, SESİ (n=35) ve SRLB (n=35) gruplarına ayrıldı. Ağrı düzeyi Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel kısıtlanma durumu ise, Boyun Özürlülük İndeksi (NDI) ile değerlendirildi. Ölçümler işlem öncesi ve sonrası 1., 4., 8. ve 12. haftalarda yapıldı ve hasta değerlendirme formuna kaydedildi. Bulgular: İşlem sonrası birinci haftada her iki grupta da ağrı düzeylerinde anlamlı azalma gözlendi (Friedman testi, p<0,001). SRLB grubunda ortalama VAS 7,77±1,28'den VAS 1,74±1,15'e, SESI grubunda ise VAS 7,94±0,80'den VAS 0,80±0,72'ye geriledi. Bu dönemde SESI grubunda SRLB'ye kıyasla daha belirgin bir iyileşme izlendi (p<0,001). Takip eden 4., 8. ve 12. haftalarda ise her iki grupta da VAS skorları düşük seyretmeye devam etti ve gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. VAS 4. hafta'da SRLB grubunda 2,14±1,26, ESI'de 1,97±0,71 olarak ölçüldü. Gruplar arasında fark anlamlı değildi (p=0,969). VAS 8. hafta'da SRLB grubunda 2,69±1,51, ESI grubunda 2,63±0,91 idi. Gruplar arasında fark anlamlı bulunmadı (p=0,739). VAS 12. haftada SRLB'de 3,26±1,67, ESI'de 3,40±1,38 idi. Gruplar arası fark anlamlı değildi (p=0,543). Post-hoc analizde en belirgin iyileşmenin ilk hafta olduğu, sonraki haftalarda kademeli olarak bir miktar artış gözlense de başlangıca göre ağrı seviyelerinin düşük kaldığı belirlendi. NDI skorları: İşlem oncesi SRLB (21,46±3,91) ve SESI (20,80±2,62) gruplarının ortalama NDI skorları arasında fark yoktu (p=0,538). Her iki grupta da işlem sonrası 1., 4., 8., ve 12. haftalarda NDI skorlarında başlangıca göre anlamlı bir azalma izlendi (Friedman testi, p<0,001). İlk hafta ölçümünde, SRLB grubunda ortalama skor 8,86±2,39'a, SESI grubunda ise 6,89±0,90'a geriledi. Bu dönemde SESI grubunda SRLB'ye göre daha düşük NDI ölçüldü ve istatistiksel olarak fark anlamlıydı (p<0,001). 4. hafta SRLB grubunda ortalama NDİ 9,83±2,94, SESI grubunda 8,63±1,83 idi. İki grup arasındaki fark anlamlı değildi (p=0,076). 8. haftada SRLB grubunda NDİ 11,09±3,67, SESI 10,34±2,60 olarak ölçüldü. Gruplar arasında fark anlamlı bulunmadı (p=0,630). 12. haftada SRLB grubunda 12,20±3,81, SESI grubunda 11,71±2,95 idi. Yine istatistiksel anlamlı fark yoktu (p=0,619). Post-hoc analizler, en belirgin farkın işlem oncesi ile tüm takip noktaları arasında olduğunu ve özellikle ilk haftadaki hızlı iyileşmenin zamanla kademeli olarak azaldığını gösterdi. Sonuç: Sonuç olarak her iki tedavi yöntemi de hem ağrı (VAS) hem de fonksiyon değerlendirme (NDI) skorlarında anlamlı iyileşme sağlamıştır. İlk haftada SESI grubunda SRLB'ye göre daha belirgin bir avantaj görülmüş olsa da sonraki haftalarda gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. SRLB konservatif tedaviye dirençli servikal radikülopatide minimal invazivliği, anatomik güvenliği ve klinik etkinliği ile servikal epidural enjeksiyonlara alternatif olarak değerlendirilebilir. Ancak uzun dönem sonuçlarının değerlendirilmesi ve bu bulguların daha geniş örneklem grupları ile desteklenmesi için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Cervical radiculopathy is a prevalent clinical condition that significantly impairs quality of life and work capacity (1). Among patients unresponsive to conservative management, cervical epidural steroid injection (CESI) is one of the most frequently employed interventional procedures; however, its efficacy and safety remain matters of debate. Cervical retrolaminar block (CRLB), which does not require entry into the neuraxial space, has been proposed as a potentially safer alternative to CESI (2)In the present study, we aimed to test the hypothesis that CRLB is a safer alternative compared with CESI in patients with refractory cervical radicular pain. Following approval from the Clinical Research Ethics Committee of Istanbul Medipol University (decision number E-66291034-202.3.02-7350), the trial was prospectively conducted as a randomized controlled study at Istanbul Medeniyet University, Faculty of Medicine, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital. Methods: Between December 2024 and June 2025, a prospective, randomized, controlled study was conducted involving 70 patients. Participants were randomized using a sealed-envelope method into two groups: the CESI group (n=35) and the CRLB group (n=35). Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), while functional status was evaluated with the Neck Disability Index (NDI). Assessments were performed at baseline and at 1, 4, 8, and 12 weeks post-procedure, and all data were recorded on standardized patient evaluation forms. Results: At the first week following the intervention, a significant reduction in pain levels was observed in both groups (Friedman test, p<0.001). In the SRLB group, the mean VAS decreased from 7.77±1.28 to 1.74±1.15, whereas in the ESI group it declined from 7.94±0.80 to 0.80±0.72. At this time point, the degree of improvement was significantly greater in the ESI group compared to the SRLB group (p<0.001). In the subsequent follow-up assessments (weeks 4, 8, and 12), VAS scores remained low in both groups, and no significant intergroup differences were identified. At week 4, the mean VAS was 2.14±1.26 in the SRLB group and 1.97±0.71 in the ESI group (p=0.969). At week 8, the scores were 2.69±1.51 and 2.63±0.91, respectively (p=0.739). At week 12, VAS values were 3.26±1.67 in the SRLB group and 3.40±1.38 in the ESI group, again without significant difference (p=0.543). Post-hoc analysis demonstrated that the most pronounced improvement occurred in the first week. Although a gradual increase in pain scores was noted thereafter, pain levels remained markedly lower compared to baseline throughout the follow-up period. NDI scores: Prior to the intervention, there was no significant difference in the mean NDI scores between the SRLB (21.46±3.91) and ESI (20.80±2.62) groups (p=0.538). In both groups, a significant reduction in NDI scores was observed at weeks 1, 4, 8, and 12 compared to baseline (Friedman test, p<0.001). At the first-week assessment, the mean score decreased to 8.86±2.39 in the SRLB group and to 6.89±0.90 in the ESI group. At this time point, the ESI group demonstrated significantly lower NDI scores compared to SRLB (p<0.001). At week 4, the mean NDI was 9.83±2.94 in the SRLB group and 8.63±1.83 in the ESI group, with no statistically significant difference between the groups (p=0.076). At week 8, NDI scores were 11.09±3.67 in SRLB and 10.34±2.60 in ESI, again without a significant difference (p=0.630). At week 12, NDI values were 12.20±3.81 in the SRLB group and 11.71±2.95 in the ESI group, with no significant difference detected (p=0.619). Post-hoc analyses indicated that the most prominent differences were between the baseline and all subsequent time points, showing a rapid initial improvement at week 1 that gradually diminished over time. Conclusion: In summary, both SRLB and ESI provided significant improvements in pain and functional scores. While ESI showed a short-term advantage at the first week, no sustained differences were observed thereafter. SRLB appears to be a safe, minimally invasive, and clinically effective alternative to cervical epidural injections, though larger studies with longer follow-up are needed to confirm these results.