Köy okullarında ve şehir merkezindeki okullarda öğrenim gören 8.sınıf ortaokul öğrencilerinin uzamsal düşünme yeteneklerinin incelenmesi
An investigation of the spatial thinking skills of 8th grade middle school students studying in village schools and urban schools
- Tez No: 972909
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: uzamsal düşünme, uzamsal görselleştirme, uzamsal ilişkiler, uzamsal yetenek, uzamsal yönelim, spatial thinking, spatial visualization, spatial relations, spatial ability, spatial orientation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada kırsal bölgedeki okullarda öğrenim gören öğrenciler ile kentsel bölgedeki okullarda öğrenim gören öğrencilerin uzamsal düşünme becerileri ve soruların çözümlerinde izledikleri stratejiler incelenmektedir. Çalışmada örnek olay (durum) metodu kullanılmıştır. Bu çalışma kırsal ve kentsel bölgelerde öğrenim gören 8.sınıf öğrencilerinden 200 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Uzamsal zekâ testi(yazılı sınav) ve mülakatlar ile veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler içerik ve söylem analizi metotları kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada uzamsal düşünmenin alt alanlarından uzamsal görselleştirme, uzamsal ilişki ve uzamsal yönelim dikkate alınmıştır. Daha sonra elde edilen nitel veriler değerlendirilmiş ve öğrencilerin çözümlerinde kullandıkları bilişsel stratejiler (zihinsel döndürme, parça-bütün ilişkisi kurma, hayal etme/görselleştirme, referans çerçevesinde değerlendirme, simetri kullanımı) analiz edilmiştir. Uzamsal görselleştirme ve uzamsal ilişki alt alanında kentsel bölgede öğrenim gören öğrenciler kırsal bölgede öğrenim gören öğrencilerden daha başarılı iken, uzamsal yönelim alt alanında ise kırsal bölgede öğrenim gören öğrenciler kentsel bölgede öğrenim gören öğrencilerden daha başarılıdır. Ancak genel olarak her iki grubun da bazı sorularda zorlandığı, özellikle karmaşık bilişsel süreçler gerektiren sorularda başarı oranlarının düştüğü gözlemlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda, hem kırsal hem de kentsel bölgelerdeki öğrencilerin uzamsal düşünme becerilerinin geliştirilmesine yönelik destekleyici ve yapılandırılmış eğitim uygulamalarının gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the spatial thinking skills of students studying in rural and urban schools, as well as the strategies they employ while solving spatial questions. A case study (descriptive) method was employed in the research. The study was conducted with 200 eighth-grade students from rural and urban areas. Data were collected through a spatial intelligence test (written exam) and interviews. The collected data were analyzed using content and discourse analysis methods. The subdomains of spatial thinking considered in this study include spatial visualization, spatial relations, and spatial orientation. Subsequently, qualitative data were evaluated to analyze the cognitive strategies used by students during problem-solving, such as mental rotation, part-whole relationship, imagining/visualizing, frame of reference evaluation, and the use of symmetry. The findings revealed that students from urban areas were more successful in the subdomains of spatial visualization and spatial relations, while students from rural areas performed better in spatial orientation. However, it was observed that both groups struggled with certain questions, particularly those that required complex cognitive processes, resulting in lower success rates. In light of these findings, the necessity of supportive and structured educational practices aimed at enhancing the spatial thinking skills of students in both rural and urban areas has been emphasized.