6. sınıf öğrencileriyle oyunlaştırılmış kesir öğretiminin başarıya etkisi
The effect of gamified fraction teaching on the achievement of 6th grade students
- Tez No: 972908
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, matematik, kesir, Gamification, Mathematics, Fraction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, belirlenen bir kamu ortaokulda, öğrencilerin matematik derslerindeki konularından olan kesir kavramının, oyunlaştırma kuramı ile ilişkisini incelemektedir. Bu incelemelerin temel amacı, öğrencilerin aktif olarak derse katılım sağlamasının, ders başarısıyla paralel biçimde ilerleme gösterebildiğini göstermektir. Aktif öğrenmeye yönelik, etkinlikler belirlenerek, ölçme ve değerlendirme noktasında veriler elde edilmiştir. Çalışmanın içerisinde önemli bir rol alan etkinlikler, üç farklı web sitesi üzerinden uygulamaya dahil edilmiştir. Elde edilen bulgular, analiz edilerek, çalışmanın sonuç kısmına eklenmiştir. Bu bulgular, eğitimde oyunlaştırma kullanımıyla daha etkili öğrenme süreçlerinin mümkün olduğunu göstermektedir. Çalışma kapsamında, yöntem olarak, test kontrol gruplu yarı deneysel deseni tercih edilmiştir. Bu doğrultuda belirlenen uygulama alanı, Mehmet Gedik Ortaokulu olarak belirlenmiştir. 6. Sınıf öğrencileri arasında 34 öğrencinin katılımıyla uygulamalar ve testler yapılmıştır. Elde edilen bulgular oyunlaştırma kuramının eğitim üzerindeki etkilerini göstermektedir. Bu çalışma oyunlaştırma kuramının kesir eğitimdeki etkilerine dikkat çekerek, gelecekte yapılacak farklı çalışmalara bir literatür olmayı ve eğitimde inovatif yaklaşımlar için ilham kaynağı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study explores the relationship between the concept of fractions—one of the key topics in middle school mathematics—and the theory of gamification, conducted in a selected public middle school. The primary aim of the study is to demonstrate that students' active participation in lessons can progress in parallel with their academic achievement. Activities promoting active learning were designed, and data were collected for assessment and evaluation purposes. These activities, which played a significant role in the study, were implemented through three different educational websites. The findings obtained were analyzed and included in the conclusion section of the study. These results indicate that the use of gamification in education can lead to more effective learning processes. Within the scope of the study, a quasi-experimental design with a test-control group was chosen as the method. Accordingly, the implementation site was designated as Mehmet Gedik Middle School. Applications and tests were conducted with the participation of 34 sixth-grade students. The findings obtained demonstrate the effects of the gamification theory on education. By highlighting the impact of gamification theory in the teaching of fractions, this study aims to serve as a reference for future research and to inspire innovative approaches in education.