Trabzon il merkezi kırsal ve kentsel bölge 4. kademe ilköğretim öğrencilerinin gelişiminin bazı antropometrik ölçümler kullanılarak karşılaştırılması ve somatotiplerinin sınıflandırılması
Comparison of the development of fourth grade primary school students living in rural and urban areas of the central province of trabzon using some anthropometric measurements and classifications of somatotype
- Tez No: 341954
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YEGİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, Çocuk Gelişimi, Fiziksel Gelişim, Kırsal Bölge, Kentsel Bölge, Somatotipler
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Trabzon il merkezine bağlı köy okulları ve il merkezinde bulunan okullarda eğitim gören 10 yaşındaki çocukların antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılması sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel işlemler yardımıyla yorumlanarak fiziksel gelişim farklılıklarının incelenmesi ve antropometrik ölçümler kullanılarak öğrencilerin somatotip yapılarının sınıflandırılması hedeflenmiştir.Bu çalışma Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı bünyesinde yapılmıştır. Çalışma, kırsal ve kentsel bölge okul ayrımı Trabzon il milli eğitim müdürlüğü istatistik şubesi verilerine göre sınıflandırılmış okullarda, 10 yaşında ve ilköğretim 4.kademede eğitim gören toplam 151 (73 erkek ? 78 kız) gönüllü öğrenci üzerinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında yapılmıştır. Bunlardan 49'u köy (24 erkek - 25 kız) ve 102'si şehir (49 erkek - 53 kız) okullarında öğrenim gören öğrencilerdir.Çalışmamızda kırsal ve kentsel bölge arasında hem eğitim düzeyleri hem de ekonomik gelirleri bakımından farklılıklar olduğu görülmüştür. Erkek bireylerde fiziksel ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmazken kız gurubunda yerleşim yerlerine göre kilo, vücut kitle indeksi, biiliac genişlik, femur epikondüler genişlik ve endomorfi değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Through this research it is aimed to classify the somatotypes of students by using anthropometric measurements and to scrutinize the differences in physical developments by interpreting the data obtained by comparing the anthropometric measurements of ten-year-old children studying at schools which are in the city center and in villages close to city center of Trabzon, with the help of statistical calculations.This study has been carried with Department Of Anatomy, Institute Of Medical Sciences, Karadeniz Technical University. This study has been carried out on 151 (73 boys ? 78 girls) volunteered students who are at the age of 10 and studying in fourth grade primary school in rural and urban schools which were categorized as they are so according to statistical department of provincial directorate for national education of Trabzon in 2009-2010 academic year. They are those students that 49 (24 boys ? 25 girls) of which are studying at village schools and 102 (49 boys ? 53 girls) of which are studying at city schools.It has been observed in our study that there are differences in terms of both economic income and education level between rural and urban areas. Whereas there are no remarkable differences statistically among physical measurements of male group, It has been observed that there are statistically respectable differences between endomorphy, femur epicondylar breadth, biiliac width, body mass index and weight figures of girl group according to residential areas.