Bariatrik cerrahi sonrası tekrar ağırlık kazanmış kadınlarda uygulanan sezgisel yeme müdahalelerinin, vücut ağırlığına, beden algısına ve yeme tutumuna etkisinin incelenmesi
Investigating the effects of intuitive eating interventions on body weight, body image, and eating attitudes in women who have regained weight after bariatric surgery
- Tez No: 972913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEZBAN ESEN KARACA ÇELİK, PROF. DR. MURAT BAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Kısıtlayıcı yeme, Obezite cerrahisi, Sezgisel yeme, Restrictive eating, Bariatric surgery, Intuitive eating
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Bariatrik cerrahi geçirmiş bireylerde sezgisel yeme uygulamalarının etkisini inceleyen bu araştırma iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada Sezgisel Yeme Ölçeği-2 (SYÖ-2)'nin bariatrik cerrahi geçirmiş hasta popülasyonunda geçerlilik ve güvenirlik analizi yapılmıştır. İkinci aşamada, 6 haftalık Sezgisel Yeme müdahalesinin, bariatrik cerrahi sonrası tekrar ağırlık kazanmış kadınlarda vücut ağırlığı, beden algısı ve yeme tutumu üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bireyler 2 gruba ayrılmıştır. 1. grup kontrol grubu, 2. grup müdahale grubudur. Bariatrik cerrahi sonrası tekrar ağırlık kazanmış kadın katılımcılardan oluşan müdahale grubuna (n=31) 6 haftalık sezgisel yeme protokolü uygulanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, antropometrik veriler başlangıçta ve müdahale sonrasında alınmış ve SYÖ-BC, Yeme Tutumu testi-26 (YTT-26) ve Beden Algısı Ölçeği (BAÖ) yapılmıştır. 6 haftalık müdahale sonucunda, müdahale grubunda sezgisel yeme, yeme tutumu ve beden algısı açısından anlamlı sonuçlar saptanmıştır (p<0,05). Müdahale ve kontrol grubunda 6 hafta sonrasında vücut ağırlığında anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0,05). Kontrol grubunda takip sonrası beden algısının olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir (p<0,05). Araştırmanın sonuçları, sezgisel yemenin bariatrik cerrahi geçirmiş kişilerde sezgisel yeme, yeme tutumu ve beden algısı üzerinde olumlu etkileri olan bir yaklaşım olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examining the effects of intuitive eating practices on individuals who have undergone bariatric surgery consists of two stages. The first stage conducted the validity and reliability of the Intuitive Eating Scale-2 (IES-2) in a patient population who had undergone bariatric surgery. The second stage aimed to evaluate the effects of a 6-week Intuitive Eating intervention on body weight, body image, and eating attitudes in women who had regained weight after bariatric surgery. Individuals were divided into two groups. Group 1 was the control group, and Group 2 was the intervention group. A 6-week intuitive eating protocol was applied to the intervention group (n=31), which consisted of women who had regained weight after bariatric surgery. In the second stage of the study, anthropometric data was taken at baseline and after the intervention, and the IES-BC, Eating Attitudes Test-26 (EAT-26), and Body Image Scale (BAS) were conducted. At the end of the 6-week intervention, significant results were found in the intervention group in terms of intuitive eating, eating attitudes, and body image (p<0.05). No significant difference in body weight was observed after 6 weeks in the intervention and control groups (p>0.05). Body image was found to be negatively affected in the control group at the end of the study (p<0.05). The study results demonstrated that intuitive eating is an approach that has positive effects on intuitive eating, eating attitudes, and body image in individuals who have undergone bariatric surgery.