Meme kanser modelinde Tocilizumab'in moleküler mekanizmalara etkisi
The effect of Tocilizumab on molecular mechanisms in a breast cancer model
  1. Tez No: 972916
  2. Yazar: CEREN KIZILATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR ASLAN KOŞAR, DOÇ. DR. DİLEK AŞCI ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: IL-6/STAT3 Sinyal Yolağı, Kombinasyon Tedavisi, Cisplatin, Tocilizumab, Üçlü Negatif Meme Kanseri (TNBC), ELISA, Gen ifadesi, Kemoterapi-adjüvant, Meme kanseri, Combination Therapy, IL-6/STAT3 Signaling Pathway, Cisplatin, Tocilizumab, Triple-Negative Breast Cancer (TNBC), Gene expression, Chemotherapy-adjuvant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri, dünya genelinde en yaygın ve agresif malignitelerden biri olup, üçlü negatif meme kanseri (TNBC) kötü prognoz ve sınırlı tedavi seçenekleri ile karakterize edilmektedir. Bu çalışmada, BALB/c farelerde 4T1 TNBC modeli oluşturularak, interlökin-6 reseptör (IL-6R) inhibitörü Tocilizumab ve geleneksel bir kemoterapötik olan Cisplatin'in tek başına ve kombinasyon halinde terapötik etkileri araştırılmıştır. Negatif ve tümör kontrol gruplarının yanı sıra Tocilizumab, Cisplatin ve kombinasyon tedavisi alan deney grupları tasarlanmıştır. Tümör büyümesi dijital kumpas ile seri ölçümlerle izlenmiş, sistemik sağlık durumu ise vücut ağırlığı takibi ile değerlendirilmiştir. Tedavi sonrasında primer tümör dokuları histopatolojik, immünohistokimyasal, ELISA ve qPCR analizleri için toplanmıştır. Sonuçlar, Tocilizumab ve Cisplatin'in birbirini tamamlayıcı ancak farklı mekanizmalarla etkili olduğunu göstermiştir. Tocilizumab, IL-6 sinyal yolunu baskılayarak STAT3 aktivasyonunu azaltmış ve PCNA ekspresyonunu düşürerek belirgin antiproliferatif etki sağlamıştır.. Kombinasyon tedavisi, tümör hacminde anlamlı azalma, metastatik aktivitede düşüş ve PCNA ekspresyonlarında sinerjik modülasyon sağlamıştır. Bu moleküler bulgular histopatolojik bulgular ve sağkalım verileri ile de uyum göstermiştir. Bu çalışma, TNBC'de IL-6/STAT3 sinyal yolunun hedeflenmesinin terapötik önemine ilişkin yeni ve anlamlı bulgular sunmaktadır. Tocilizumab ve Cisplatin'in birlikte uygulanması, antitümör etkinliği artırarak olası bir sinerjik etkileşimi ortaya koymuştur. Elde edilen veriler, IL-6/STAT3 yolak inhibisyonunun umut vadeden bir tedavi yaklaşımı olduğunu desteklemekte ve TNBC tedavisinde yenilikçi kombinasyon stratejilerinin geliştirilmesi için bilimsel bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Breast cancer remains one of the most common and aggressive malignancies worldwide, with triple-negative breast cancer (TNBC) representing a subtype marked by poor prognosis and limited treatment options. In this study, a murine 4T1 TNBC model in BALB/c mice was established to evaluate the therapeutic potential of Tocilizumab, an interleukin-6 receptor (IL-6R) inhibitor, and Cisplatin, a conventional chemotherapeutic, administered individually or in combination. Five groups were formed, including negative and tumor controls, and treatment cohorts receiving Tocilizumab, Cisplatin, or combination therapy. Tumor progression was monitored by serial caliper measurements, while systemic health was assessed via body weight tracking. After treatment, primary tumors were collected for histopathological, immunohistochemical, ELISA, and qPCR analyses. The findings demonstrated that Tocilizumab and Cisplatin exert complementary yet mechanistically distinct effects. Tocilizumab inhibited the IL-6 signaling pathway, leading to reduced STAT3 activation and a marked decrease in PCNA expression, thereby exerting a pronounced antiproliferative effect. The combination therapy resulted in a significant reduction in tumor volume, diminished metastatic activity, and synergistic modulation of PCNA expression. These molecular outcomes were consistent with the histopathological observations and survival data. This study provides new insight into the impact of IL-6 blockade in TNBC progression and demonstrates the enhanced therapeutic efficacy of Tocilizumab with Cisplatin. By integrating tumor biology, molecular pathways, and treatment outcomes, the work highlights the importance of targeting the IL-6/STAT3 axis in TNBC and supports further translational research toward innovative combinational strategies in breast cancer therapy.