İngilizce öğretmenlerinin program uygulama yaklaşımları ile program özerklikleri davranışlarının incelenmesi
An investigation of English teachers' curriculum implementation approaches and curriculum autonomy behaviors
  1. Tez No: 973082
  2. Yazar: PAKİZE İNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL TUNCA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Öğretmenleri, İngilizce Öğretim Programı, Program Özerkliği, Program Uygulama Yaklaşımları, Curriculum Autonomy, Curriculum İmplementation Approaches, English Curriculum, English Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, İngilizce öğretmenlerinin program uygulama yaklaşımları ile program özerklikleri davranışlarının farklı değişkenler açısından incelenmesi ve söz konusu değişkenler arasındaki yordamsal ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada, İngilizce öğretmenlerinin program uygulama yaklaşımları ile program özerklikleri davranışlarının farklı değişkenler açısından incelendiği araştırma soruları kapsamında nedensel karşılaştırma modeli, söz konusu değişkenler arasındaki yordamsal ilişkileri belirlemek amacıyla yordamsal tarama modeli kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda İngilizce öğretmenlerinin program uygulama yaklaşımlarının; yaş, eğitim durumu, İngilizce öğretim programı ile ilgili hizmet içi eğitim alma durumu, program geliştirme çalışmalarına katılma durumları, çalışılan okul kademesi türü, mesleki yaşam süresi değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. İngilizce öğretmenlerinin program özerklikleri davranışlarının ise cinsiyet, eğitim durumu, İngilizce öğretim programı ile ilgili hizmet içi eğitim alma durumu, program geliştirme çalışmalarına katılma durumları, çalışılan okul kademesi türü değişkenlerine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Sonuç: Araştırmada İngilizce öğretmenlerinin program uygulama yaklaşımlarının program özerklikleri davranışlarını orta düzeyde anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine English teachers' curriculum implementation approaches and their curriculum autonomy behaviors in relation to various variables, and to determine the predictive relationships between these variables. Materials and Methods: . In line with the research questions addressing English teachers' curriculum implementation approaches and curriculum autonomy behaviors, a causal-comparative research model was used, while a predictive correlational model was employed to explore the relationships among variables. Results: The results of the study showed that English teachers' curriculum implementation approaches differed significantly based on variables such as age, educational background, participation in in-service training related to the English curriculum, involvement in curriculum development studies, school type, and years of professional experience. Furthermore, teachers' curriculum autonomy behaviors significantly differed according to gender, educational background, in-service training participation, involvement in curriculum development studies, and school type.The study also concluded that English teachers' curriculum implementation approaches significantly predicted their curriculum autonomy behaviors at a moderate level.