Depresyon tanısı almış yetişkin bireylerde basit karbonhidrat tüketimi, yeme bağımlılığı ve gece yeme sendromu arasındaki ilişki
The relationship between simple carbohydrate consumption, food addiction, and night eating syndrome in adult individuals diagnosed with depression
  1. Tez No: 973179
  2. Yazar: MELİS ÜLKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE PEHLİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Depression
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Depresyonun bireylerdeki besin tüketimini etkilemesi ve yeme davranış bozukluğu arasındaki çift yönlü ilişki giderek daha fazla dikkat çekmektedir. Depresyon, özellikle yeme bağımlılığı ve gece yeme sendromu (GYS) gibi durumlarla sıklıkla ilişkilendirilmektedir. Bununla birlikte, basit karbonhidrat tüketimi duygudurum bozukluklarını daha da şiddetlendirebilir ve bireylerin günlük beslenme düzenlerini olumsuz etkileyebilir. Bu araştırma; depresyon tanısı almış yetişkin bireylerde basit karbonhidrat tüketimi, yeme bağımlılığı ve GYS ilişkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 18-64 yaş aralığındaki depresyon tanısı olan yetişkin bireyler arasından gönüllü olarak araştırmayı kabul eden 114 kadın ve 48 erkek olmak üzere 162 birey katılmıştır. Çalışma verileri, katılımcıları sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri [vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beden kütle indeksi (BKİ)], 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim Kaydı, Basit Karbonhidrat Tüketim Sıklığı Formu, Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D), Montgomery–Åsberg Depresyon Değerlendirme Ölçeği (MADDÖ), Gece Yeme Anketi (GYA) ve Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği (YYBÖ) bölümlerini içeren anket formu uygulanarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmadaki depresyonlu bireylerin %70,4'ünün kadın ve yaş ortalaması 32,85±10,88 yıl olduğu bulunmuştur. Depresyon ölçek puanları ile basit karbonhidrat tüketimi (glukoz, fruktoz, sakkaroz, laktoz, disakkaritler, monosakkaritler) arasında zayıf pozitif ilişki belirlenmiştir (p<0,001). Depresyon ölçek puanları olan bireylerde; MADDÖ ve HAM-D toplam puanları ile vücut ağırlığı, BKİ, bel çevresi, bel/boy oranı, bel/kalça oranı, kalça çevresi, vücut yağ oranı, yağ kütlesi ve yağsız kütle miktarı arasında olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Depresyonu olan bireylerde; GYA ve YYBÖ puanları ile vücut ağırlığı, BKİ, yağ oranı ve bel çevresi arasında pozitif yönlü; basit karbonhidrat tüketimi ve glisemik indeks (Gİ) ile pozitif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır (p<0,05). Çalışmaya katılan depresyon hastalarının %17,3'ünde GYS saptanmış olup, GYA toplam puanı ile MADDÖ (r:0,349, p=0,000) ve HAM-D (r:0,335, p=0,000) toplam puanları arasında zayıf güçte pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki belirlenmiştir. Çalışmaya katılan depresyon hastalarının %22,2'si yeme bağımlısı olarak sınıflandırılmış olup, YYBÖ toplam puanı ile MADDÖ (r:0,285, p=0,000) ve HAM-D (r:0,256, p=0,001) arasında zayıf güçte pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Depresyonu olan bireylerde; YYBÖ toplam puanı ile GYA toplam puanı arasında çok zayıf güçte pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r:0,190, p=0,015). Sonuç: Depresyon ile yeme bağımlılığı ve GYS arasında anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Bu yeme davranış bozukluklarında özellikle yüksek oranda basit karbonhidrat tüketiminin etkili olduğu görülmüştür. Elde edilen bulgular, depresyon tanılı bireylerde hem günlük beslenme düzeninin hem de duygudurum destek müdahalelerinin birlikte değerlendirilmesinin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: The bidirectional relationship between depression's impact on food consumption and eating disorders is attracting increasing attention. Depression is frequently associated with conditions such as food addiction and night eating syndrome (NES). Furthermore, simple carbohydrate consumption can exacerbate mood disorders and negatively impact individuals' daily eating habits. This study was conducted to examine the relationship between simple carbohydrate consumption, food addiction, and NES in adults diagnosed with depression. Material and Methods: A total of 162 adults aged 18-64 with a diagnosis of depression volunteered to participate in the study. Data were collected using a questionnaire form that included sociodemographic characteristics, anthropometric measurements [body weight, height, body mass index (BMI)], 24-Hour Retrospective Food Intake Record, Simple Carbohydrate Frequency Form, Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Montgomery–Åsberg Depression Rating Scale (MADRS), Night Eating Questionnaire (NEQ) and Yale Food Addiction Scale (YFAS). Results: In the study, 70.4% of the depressed individuals were female, and the mean age was 32.85±10.88 years. A weak positive correlation was found between depression scale scores and simple carbohydrate consumption (glucose, fructose, sucrose, lactose, disaccharides, monosaccharides) (p<0.001). In individuals with depression scale scores, no significant correlation was found between MADRS and HAM-D total scores and body weight, BMI, waist circumference, waist/height ratio, waist/hip ratio, hip circumference, body fat percentage, fat mass, and lean mass (p>0.05). In individuals with depression, a positive correlation was found between NEQ and YFAS scores and body weight, BMI, fat percentage, and waist circumference, and a positive correlation was found with simple carbohydrate consumption and the glycemic index (GI) (p<0.05). NES was detected in 17.3% of the depressed patients who participated in the study, and a weakly positive statistically significant correlation was found between the total NEQ score and the MADRS (r:0.349, p=0.000) and HAM-D (r:0.335, p=0.000) total scores. 22.2% of the depressed patients who participated in the study were classified as food addicts, and a weakly positive statistically significant correlation was found between the total YFAS score and the MADRS (r:0.285, p=0.000) and HAM-D (r:0.256, p=0.001) total scores. In individuals with depression, a very weakly positive and statistically significant correlation was found between the total YFAS score and the total NEQ score (r:0.190, p=0.015). Conclusion: Significant correlations have been identified between depression, food addiction, and NES. High consumption of simple carbohydrates has been shown to be particularly effective in these eating disorders. These findings highlight the importance of evaluating both daily eating habits and mood support interventions in individuals diagnosed with depression.