Müzik eğitiminde kullanılan eserlerden seçilen örneklerin kültürel ve müziksel analizi
Cultural and musical analysis of selected samples from works used in music education
- Tez No: 973281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLEK MOĞULBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, Ortaokul müzik dersi, Kültürel analiz, Müziksel analiz, Ortaokullar, Music education, Middle school music class, Cultural analysis, Musical analysis, Secondary schools
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
Özet
KAPLAN, Bahar. Müzik Eğitiminde Kullanılan Eserlerden Seçilen Örneklerin Kültürel ve Müziksel Analizi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2025. Bu araştırmada, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı ortaokullardaki müzik derslerinde kullanılmakta olan müzik ders kitaplarından seçilen eserlerin müziksel ve kültürel analizi yapılarak bilimsel konularda veriler elde etmek ve müzik eğitimine katkı sağlayacak sonuçlar ortaya çıkarmak amaçlanmaktadır. Bu araştırmanın sorusunu ortaokul müzik ders kitaplarında yer alan çocuk şarkılarından seçilen eserlerin kültürel çeşitlilik ve özellikleri açılarından değerlendirilmesi, öğrencilerin kültürel gelişimini desteklemede önemli midir? konuları oluşturmaktadır. Araştırmada nitel veri analizi türlerinden biri olan betimsel analiz ile elde edilen veriler, daha önceden belirlenen temalara (doğa sevgisi, mevsimler, hayvanlar, sevgi, barış, dostluk, vatan sevgisi, millî bilinç, Atatürk sevgisi ve Atatürk'ü anlamak, millî değerleri kavrama) göre özetlenerek yorumlanmıştır. Random yöntemi kullanılarak seçilen eserler, örnek seçiminin rastgele yapılmasına olanak tanıyan tesadüfi yani rastgele örnekleme yöntemi ile irdelenmiştir. Bu yöntem ile elde edilen bulgular evrene genellenebilmektedir. Araştırma, seçilen eserlerin içerik analizinin yapılarak hem kültürel hem de müziksel olarak incelenmesinin, müzik eğitimine katkı sunulabilecek verilere dayalı önerilerin oluşturulması açılarından önemlidir.“Neşeli Günler”,“Sevgi Çiçekleri”,“Havada Bulut Yok”,“İlkbahar”,“Ulu Önder Atatürk”,“Segâh Tekbir”,“Eski Ordu Marşı”,“Kemençe”,“Gülpembe”,“İzindeyiz”,“Dostluk”,“Gezsen Anadolu'yu”ve“İleri”adlı eserlerin söz yazarları, bestecileri, yıl, tür ve form olarak incelenerek tematik içerik, alt tema ve kültürel yansıma ile ton-makam, ölçü sayıları, hız, ses genişliği, nüans ve müziksel ifadeleri incelenerek istenilen sonuçlar elde edilmiştir. Müzik derslerinde işlenen konuların içeriği gereği öğrencilerin, eserleri yazan ve besteleyen kişilerin yaşam öyküleri üzerinden sanatçı ve eğitimci yönlerini nasıl birleştiğinin anlatılması, eserlerde işlenen temaların öğrencilerin yaşantısı ile özdeşim kurma ve rol model geliştirebilme gibi davranışlarında olumlu etki gösterebileceğinin desteklenmesi, öneriler arasındadır.
Özet (Çeviri)
KAPLAN, Bahar. Cultural and Musical Analysis of Selected Examples of Works Used in Music Education, Master's Thesis, Sivas, 2025. This study aims to obtain scientific data and produce results that will contribute to music education by conducting a musical and cultural analysis of selected works from music textbooks used in music classes at middle schools affiliated with the Ministry of National Education. The research question is: Is the evaluation of selected works from children's songs in middle school music textbooks in terms of cultural diversity and characteristics important in supporting students' cultural development? The data obtained through descriptive analysis, one of the types of qualitative data analysis, were summarized and interpreted according to predetermined themes (love of nature, seasons, animals, love, peace, friendship, love of country, national consciousness, love of Atatürk and understanding Atatürk, understanding national values). The works selected using the random method were examined using the random sampling method, which allows for random selection of samples. The findings obtained with this method can be generalized to the population. The research is important in terms of conducting content analysis of the selected works and examining them both culturally and musically, as well as generating recommendations based on data that can contribute to music education.“Happy Days”,“Flowers of Love”,“No Clouds in the Sky”,“Spring”,“Great Leader Atatürk”,“Segâh Tekbir”,“Old Army March”,“Kemençe”,“Gülpembe”,“We Are Following You”,“Friendship”,“Travel Through Anatolia”and“Forward”were examined in terms of their lyricists, composers, year, genre, and form. The thematic content, sub-themes, and cultural reflections, as well as the tone-maqam, number of measures, tempo, vocal range, nuances, and musical expressions were analyzed to obtain the desired results. Given the content of the topics covered in music lessons, it is recommended that students be taught how the lives of the songwriters and composers combine their artistic and educational sides, and that the themes addressed in the works can have a positive impact on students' behavior, such as identifying with their own lives and developing role models.