Kitosan benzoiltiyoüre türevleri ve komplekslerinin sentez ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of mixed-ligand transition metal complexes with benzoylthiourea compounds
  1. Tez No: 973311
  2. Yazar: ŞABAN ALTUNGÖLLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA KARİPCİN, PROF. DR. AYFER MENTEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kitosan, Metal kompleksleri, Tiyoüre, Chitosan, Metal complexes, Thiourea
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, ilk olarak benzoil izotiyosiyanatın p-toluidin ve p-kloroanilin ile reaksiyona sokulmasıyla Benzoil-3-(4-metilfenil)tiyoüre (B1) ve Benzoil-3-(4-klorofenil)tiyoüre (B2) bileşikleri elde edilmiştir. Sonra, kitosan (CS) üzerindeki hidroksit gruplarının metilkarboksil gruplarına oksidasyonu ile O-metilkarboksil kitosan (CM-CS) elde edilmiştir. Daha sonra, karbonil grupları içeren N-aril-N'-benzoiltiyoüre bileşiklerinin karboksimetil kitosanın amin grupları ile kondenzasyon reaksiyonu sonucu yeni kitosan Schiff bazı türevi ligandlar (HL1 ve HL2) sentezlenmiştir. Bu polimerik ligandların bakır tuzları ile reaksiyonu sonucu yeni polimerik kitosan bakır(II) kompleksleri [CuL1,2(H2O)CH3COO] sentezlenmiştir. Sentezlenen maddelerin yapıları FT-IR, manyetik duyarlılık gibi çeşitli fizikokimyasal ve spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatılmıştır. Kitosan, O-karboksimetil kitosan Schiff bazı türevi ligandlar ve bakır(II) kompleksleri arasındaki yapısal morfolojik farklar, bu bileşiklerin SEM-EDAX tekniği ile incelenen yüzey morfoloji çalışmalarıyla desteklenmiştir. Yüzey taraması sonucunda, kitosan yüzey yapısının elde edilen bileşiklerinkinden daha pürüzsüz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca sentezlenen kitosan türevi ligand ve komplekslerin termal davranışları TG/DTA yöntemi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly Benzoyl-3-(4-methylphenyl)thiourea (B1) and Benzoyl-3-(4-chlorophenyl)thiourea (B2) compounds were obtained by reacting benzoyl isothiocyanate with p-toluidine and p-chloroaniline. Then, O-methylcarboxyl chitosan (CM-CS) was obtained by oxidation of hydroxide groups on chitosan (CS) to methylcarboxyl groups. Then, new chitosan Schiff base derivative ligands (HL1 ve HL2) were synthesized by condensation reaction of N-aryl-N'-benzoylthiourea compounds containing carbonyl groups with amine groups of carboxymethyl chitosan. New polymeric chitosan copper(II) complexes [CuL1,2(H2O)CH3COO] were synthesized by reaction of these polymeric ligands with copper salts. The structures of the synthesized substances were elucidated by using various physicochemical and spectroscopic methods such as FT-IR and magnetic susceptibility. The structural morphological differences between chitosan, O-carboxymethyl chitosan Schiff base derived ligands and their copper(II) complexes were supported by the surface morphology studies of these compounds examined by SEM-EDAX technique. As a result of the surface scanning, it was determined that the chitosan surface structure was smoother than that of the obtained compounds. In addition, the thermal behaviors of the synthesized chitosan derived ligands and complexes were determined by TG/DTA method.