Apiterapötik yenilebilir nanoemülsiyonların sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of edible apitherapeutic nanoemulsions
- Tez No: 973391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Kimya, Halk Sağlığı, Food Engineering, Chemistry, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, Propolis, Helicobacter pylori, Propolis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoterapötik Ürünler Araştırma ve Geliştirme Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda apiterapötik ürünler, doğal biyolojik aktiviteleri ve fonksiyonel gıdalardaki potansiyelleri nedeniyle dikkat çekmektedir. Arı ürünlerinin bu terapötik etkileri, fenolik bileşikler ve flavonoidler gibi sekonder metabolitlerden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada, bahsedilen iki önemli arı ürününe dayalı yenilebilir nanoemülsiyon sistemleri geliştirilmiş ve çok yönlü olarak karakterize edilmiştir. İlk aşamada, farklı oranlarda biyoterapötik hammaddeler ile Tween 80 (TW 80) içeren formülasyonlar, ultrasonik prob homojenizasyonu ile nano boyutta emülsiyonlara dönüştürülmüştür. Elde edilen nanoemülsiyonlar, pH, optik yoğunluk, % geçirgenlik, boya çözünürlüğü ve yayılabilirlik gibi fizikokimyasal parametreler açısından değerlendirilmiş; ayrıca zamanla kararlılıklarını belirlemek amacıyla stabilite analizleri gerçekleştirilmiştir. Morfolojik incelemeler için SEM (Taramalı Elektron Mikroskobu) analizleri uygulanırken, FTIR spektroskopisi ile nanoemülsiyonlarda yer alan fonksiyonel gruplar ve olası etkileşimler ortaya konmuştur. Biyolojik açıdan, formülasyonların antioksidan aktiviteleri DPPH radikal süpürme yöntemiyle, antienflamatuvar potansiyelleri ise protein denatürasyonunu inhibe etme yetenekleriyle değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre en yüksek biyolojik aktiviteye sahip formülasyonlar belirlenmiş ve optimizasyon çalışmaları yürütülmüştür. Ayrıca, propolis ve arı ekmeği ekstrelerinin fenolik içeriği HPLC analizleri ile ortaya konmuş, formülasyonlardaki etkinliğin kaynağı olan bileşikler tanımlanmıştır. Uygulanan Helicobacter pylori antimikrobiyal analizi ile gastrik ülser üzerindeki olası terapötik etkiler de değerlendirlmiştir. Elde edilen bulgular, propolis ve arı ekmeği bazlı nanoemülsiyonların hem biyolojik aktiviteleri hem de fizikokimyasal özellikleri bakımından fonksiyonel gıda veya farmasötik ürün geliştirme açısından yüksek potansiyel taşıdığını göstermektedir. Yüksek antioksidan, antienflamatuvar ve antimikrobiyal etkinin yanında minimum kararlılık kaybı ortaya konulmuş olup optimizasyon aşamalarından yararlanılarak elde edilen koşullar minimum hammadde ve maksimum kazanım ilkesini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, apitherapeutic products have attracted attention due to their natural biological activities and potential in functional foods. The therapeutic effects of bee products stem from secondary metabolites such as phenolic compounds and flavonoids. In this study, edible nanoemulsion systems based on these two important bee products were developed and characterized comprehensively. In the initial phase, formulations containing varying ratios of biotherapeutic raw materials and Tween 80 (TW80) were converted into nanoscale emulsions using ultrasonic probe homogenization. The obtained nanoemulsions were evaluated in terms of physicochemical parameters including pH, optical density, % transmittance, dye solubility, and spreadability; stability analyses were also performed to determine their temporal stability. Morphological examinations were conducted via scanning electron microscopy (SEM), while Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) revealed functional groups and possible interactions within the nanoemulsions. Biologically, the antioxidant activities of the formulations were assessed using the DPPH radical scavenging method, and their anti-inflammatory potentials were evaluated via protein denaturation inhibition assays. Based on the results, the formulations with the highest biological activities were identified and optimization studies were carried out. Additionally, the phenolic contents of propolis and bee bread extracts were determined by HPLC analyses, identifying the active compounds responsible for the formulations' efficacy. The applied Helicobacter pylori antimicrobial assay also evaluated potential therapeutic effects against gastric ulcers. The findings indicate that propolis- and bee bread-based nanoemulsions possess significant potential for the development of functional food or pharmaceutical products, due to their biological activities and physicochemical properties. Alongside high antioxidant, anti-inflammatory, and antimicrobial effects, minimal stability loss was demonstrated, and the optimized conditions emphasize the principle of minimum raw material use with maximum yield.