Bitkisel katkı kullanımının bitümlü bağlayıcıların özellikleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of the use of herbal additives on the properties of bituminous binders
- Tez No: 973520
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAY YILDIRIM UNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aloe vera, Bitümlü karışımlar, Pirina, Aloe vera, Bituminous mixtures, Olive pomace
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ulaştırma Bilim Dalı
Özet
Günümüzde yük ve yolcu taşımacılığı çoğunlukla karayolları ile gerçekleşmektedir. Karayollarının %80'ini petrol alt ürünü olan bitüm malzemesi oluşturmaktadır. Zamanla kullanıma bağlı olarak yollarda oluşan bozulmalara karşı bitümümün özelliklerini iyileştirmek için farklı katkı malzemeleri kullanılarak bitümün özelliklerini iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. Kullanılan katkı malzemelerinin bitkisel olması hem maddi hem de ekolojik açıdan önem arz etmektedir. Bu çalışmada 50/70 penetrasyon değerine sahip saf bitüme bitkisel katkı malzemeleri eklenerek modifiye bitüm numuneleri üretilmiştir. Üretilen modifiye bitümlü bağlayıcılara yapılan deneylerin sonuçlarına bakılarak, bitüm modifiyeri olarak kullanılan bitkisel katkı malzemelerinin bitümün özellikleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Yapılan tez çalışmasında, literatür çalışmaları incelenmiş ve daha önce yapılan çalışmaların sonuçları göz önüne alınarak karıştırma koşulları belirlenmiştir. Bitüme ağırlığınca %2-4-6-8-10 oranlarında, ayrı ayrı pirina ve Aloe vera jeli eklenerek, 160°C'de ve 1000 rpm hızda 60 dakika boyunca karıştırılarak modifiye bitüm numuneleri oluşturulmuştur. Oluşturulan modifiye bitüm numunelerine penetrasyon deneyi, yumuşama noktası tayin deneyi, Brookfield viskozite deneyi, ince film halinde ısıtma deneyi (RTFOT) ve Marshall tasarım deneyi yapılmış ve deney sonuçlarına bakılarak, bitümü modifiye etmek için kullanılan bitkisel katkı malzemelerinin, bitüm modifikasyonu sonrasında saf bitüme kıyasla bitümlü bağlayıcının özellikleri üzerinde oluşturduğu etkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Todays, freight and passenger transportation is mostly carried out by highways. %80 of highways are made up of bitumen, a byproduct of petroleum. Studies have been carried out to improve the properties of bitumen by using different additives, in order to improve the properties of bitumen against deterioration that occurs on highways over time. The fact that the additives used are plant-based is important both financially and ecologically. In this study, modified bitumen was produced by mixing plant-based additives to pure bitumen with a penetration grade of 50/70. The effect of the produced modified bitumen binders on the properties of bitumen has been investigated. In the thesis study, a literature review was conducted and mixing conditions were determined based on the results of previous research. Modified bitumen samples were prepared by adding olive pomace and Aloe vera gel separately at rates of 2%, 4%, 6%, 8%, and 10% by weight of bitumen, and mixing them at 160°C and 1000 rpm for 60 minutes. The prepared modified bitumen samples were subjected to penetration tests, softening point determination tests, Brookfield viscosity tests, Rolling Thin Film Oven Tests (RTFOT), and Marshall design stability tests. Based on the test results, the effects of the plant-based additives used for bitumen modification on the properties of the bituminous binder were identified by comparing them to those of the unmodified bitumen after modification.