Demir Çağından Roma Dönemine Urartu, Phrygia ve Paphlagonia anıtsal mezar mimarisinde kabartma ve resim programları arasındaki ilişkiler
The relationship between relief and painting programs in the monumental tomb architecture of Urartu, Phrygia, and Paphlagonia from the Iron Age to the Roman Period
  1. Tez No: 973553
  2. Yazar: GAMZE NUR TALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. ERAY DÖKÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Kabartmalar, Paphlagonia, Phrygia, Resimler, Urartular, Reliever, Paphlagonia, Pictures, Urartians
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Demir Çağı'ndan Roma Dönemi'ne uzanan süreçte Urartu, Phrygia ve Paphlagonia kültür bölgelerindeki anıt mezarlarda yer alan ortak figürlerin nasıl biçimlendiğini ve bu temaların mezar mimarisi içerisinde nasıl görselleştirildiğini incelemektedir. Farklı geleneklere ait kabartma ve resim programları, tematik örüntüler aracılığıyla ortak bir kavramsal zeminde ele alınmıştır. Urartu, Phrygia ve Paphlagonia'daki anıt mezarlarda tekrar eden figürler ve kompozisyonlar, her ne kadar her bölgeye özgü sanatsal yaklaşımlarla şekillenmiş olsa da ölüm karşısındaki ortak simgesel düşünce biçimlerinin izlerini taşımaktadır. Bu ortaklık, ölümden sonra yaşam, güçlü bir kimlik bırakma ve koruyucu ruhlar aracılığıyla ölüye eşlik etme gibi inançların üç kültürde de benzer şekilde görselleştiğini göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, belirlenen zaman dilimi içerisinde bu üç bölgenin mezar mimarisi üzerinden şekillenen ortak temaların ve kültürlerarası etkileşimlerin ikonografik çözümlemesini sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how common figures found in monumental tombs across the Urartu, Phrygia, and Paphlagonia cultural regions from the Iron Age to the Roman Period were shaped, and how these themes were visualized within funerary architecture. Relief and painting programs belonging to different traditions are addressed on a shared conceptual basis through thematic patterns. Although the recurring figures and compositions in the monumental tombs of Urartu, Phrygia, and Paphlagonia are shaped by region-specific artistic approaches, they reflect common symbolic ways of thinking about death. This shared symbolism demonstrates how beliefs such as the afterlife, leaving a strong identity, and accompanying the dead through protective spirits are similarly visualized across the three cultures. In this context, the study aims to present an iconographic analysis of the shared themes and intercultural interactions shaped through the funerary architecture of these three regions within the specified timeframe.