Özel yetenekli olan ve olmayan öğrencilerin karar verme becerileri ile benlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between decision-making skills and self-concept among gifted and non-gifted student
- Tez No: 973731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLALDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özel yetenek, üstün zekâ, karar verme becerisi, benlik algısı, Gifted, gifted education, decision-making skills, self perception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı özel yetenekli olan ve özel yetenekli olmayan öğrencilerin karar verme becerileri ve benlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışma özel yetenekli olan ve özel yetenekli olmayan ilköğretim 4. sınıfa devam eden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın örneklem grubunu Bilecik ve Eskişehir illerinde özel yetenek tanısı almış ve Bilim ve Sanat Merkezleri'ne (BİLSEM) devam eden 187 öğrenci ile özel yetenek tanısı olmayan 187 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri“ Karar Verme Becerisi Ölçeği (KVBÖ),”“Çocuklar İçin Benlik Algısı Profili (ÇİBAP)”ve“demografik bilgi formu”ile elde edilmiştir. Öğrencilerin velilerinden onam alınmış ve MEB araştırma izinleri dahilinde bire bir görüşmeler yapılarak toplanmıştır. Ölçekler aracılığıyla elde edilen veriler bilgisayar ortamında IBM SPSS 27.0 sürümü kullanılarak analiz edilmiştir. İkili grup karşılaştırmaları için t- testi, ikiden fazla grubun karşılaştırılması için ANOVA testleri uygulanmıştır. Karar verme becerisi ve benlik algıları arasındaki ilişkiyi analiz etmek için Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularına göre özel yetenekli olan ve özel yetenekli olmayan öğrencilerin karar verme becerileri ile benlik algıları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu, Karar verme becerisi ve benlik algısının özel yetenek tanısı almış olma durumuna göre farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between decision-making skills and self-perception among gifted and non-gifted students. The study was conducted with the participation of 4th-grade elementary school students who are either identified as gifted or not. The sample group consists of 187 students diagnosed as gifted and attending Science and Art Centers (BİLSEM) in the provinces of Bilecik and Eskişehir, as well as 187 students without a giftedness diagnosis. The data were collected through the“Decision-Making Skills Scale (DMSS),”the“Self-Perception Profile for Children (SPPC),”and a“demographic information form.”Parental consent was obtained, and one-on-one interviews were conducted within the scope of the permissions granted by the Ministry of National Education (MoNE). The data obtained through the scales were analyzed using IBM SPSS version 27.0. Independent samples t-tests were conducted for two-group comparisons, and ANOVA tests were used for comparisons among more than two groups. Pearson Correlation Analysis was applied to examine the relationship between decision-making skills and self-perception. According to the findings, there was a positive relationship between the decision-making skills and self- perception of gifted and non-gifted students; however, decision-making skills and self- perception did not differ significantly according to giftedness status.